De GPRO Gids voor Beginners
Je hebt je ingeschreven, bent geaccepteerd, je hebt ingelogd en nu denk je waarschijnlijk: "Wat moet ik nu gaan doen?"
Hopelijk zal deze korte gids je een beknopt overzicht geven van de belangrijkste zaken die je moet doen of laten voor je je GPRO-carrière om zeep helpt nog voor ze goed en wel begonnen is. Deze gids is voornamelijk bestemd voor beginnende spelers (Rookies), omdat van zodra je in Amateur zit een aantal dingen zullen veranderen en je al een beter idee zal hebben wat te doen en wat niet.
We raden je aan deze gids te lezen voor je je kwalificeert voor je eerste wedstrijd.
De belangrijkste zaken eerst. Als Rookie zijn er twee dingen van vitaal belang: een goede rijder en geld sparen. We zullen het straks hebben over een goede rijder, maar eerst het geld.
Balans
Het is heel verleidelijk om meteen naar "Wagen Update" of "Gebouwens" te gaan en al je geld uit te geven om je wagen onmiddellijk sneller te maken. Dit moet je zeker NIET doen! Rookie is bedoeld als een kennismaking met het spel en om de spelers te leren hoe ze moeten omgaan met hun financiën als ze willen vooruitkomen en succesvol zijn in dit spel.
Als je te veel geld uitgeeft en in de schulden moet gaan, zal je geen goede rijder kunnen aantrekken, geen wagenonderdelen kunnen vernieuwen (ze enkel kunnen vervangen door lagere onderdelen) en je zal niet promoveren als je schulden hebt - zelfs niet als je jouw reeks domineert en aan de leiding staat met meer dan 50 punten voorsprong!
Luister daarom naar deze raad: geef enkel iets uit als je niet anders kan. Kunnen sparen is het kenmerk van een echte kampioen.
Vervang of verbeter ENKEL de onderdelen die zo versleten zijn dat ze het tijdens de volgende race niet zullen uithouden tot het einde. Op die manier haal je het maximum uit die onderdelen en gooi je geen geld over de balk. Als je kans maakt op promotie zal je elke cent die je kunt sparen nodig hebben om een realistische overlevingskans te hebben in Amateur het daarop volgende seizoen.
Gebouwen, je personeel trainen of testen zou je waarschijnlijk beter laten voor wat het is zolang je in Rookie bent. Nogmaals: in Rookie gaat het er meer om greep te krijgen op je financiën en je kunt het je niet veroorloven miljoenen uit te geven aan gebouwen en personeels training. Door testen zullen je onderdelen ook verslijten, zodat je ze ook sneller zal moeten vervangen.
Ten slotte, na ieder seizoen volgt er een volledige reset in Rookie. Iedereen die niet promoveert en dus in Rookie blijft is alle upgrades, gebouwen - kortom alles - kwijt en iedereen start het volgende seizoen met een propere lei en opnieuw 30 miljoen dollar om uit te geven (of te sparen). Dit wordt zelfs 35 miljoen dollar als je in het afgelopen seizoen deelnam in alle 17 wedstrijden.
Het is heel nuttig om dit te weten, want op die manier kan je, als je niet zal promoveren, een nieuwe rijder aantrekken op het einde van het seizoen en het geld dat je zal moeten uitgeven om een bod te doen en de tekenpremie voor de rijder al afschrijven, omdat het geld toch opnieuw wordt ingesteld op $30 miljoen. Op die manier moet je tijdens het volgende seizoen enkel nog het salaris van de rijder betalen. Meer hierover in de volgende sectie.
Rijder
In Rookie is je rijder je eerste prioriteit. Het zou heel goed kunnen dat hij die ene factor is die er voor zorgt dat je een race wint in plaats van als twintigste te eindigen. Er kunnen zelfs spelers zijn die hun reeks domineren en kunnen promoveren enkel en alleen omdat ze een fantastische rijder hebben, zonder zich iets aan te trekken van het verbeteren van hun wagen. Dit lijkt natuurlijk schitterend, maar het is ook gevaarlijk, want spelers die dit doen zullen heel snel van hun wolk vallen als ze starten in Amateur met een wagen die drie of meer klassen zwakker is dan alle andere auto's. Trek gerust een fantastische rijder aan, maar laat hem zeker niet de enige factor zijn waardoor je een promotie verdient. Blijf je wagen verbeteren doorheen het seizoen (natuurlijk alleen wanneer de onderdelen versleten zijn) en spaar waar en wanneer je kunt.
Zolang je in Rookie zit zal je geen rijder vinden die een goede waarde heeft voor al zijn karakteristieken, maar een rijder met één of twee goede waarden zal voldoende zijn en zal je een rijder bezorgen waarmee je kunt promoveren. Het uitvinden van welke deze waarden zijn, is onderdeel van het plezeir in dit spel.
Maar hoeveel moet je deze rijders nu betalen? Wel eigenlijk zo weinig mogelijk. Vaak zal er echter wel veel strijd geleverd worden voor de rijders van dergelijk kaliber, dus het zou kunnen dat je verplicht wordt om (te) veel voor deze rijders te betalen, maar over het algemeen is het niet aangeraden om meer dan $3 miljoen salaris (dat is per wedstrijd) te betalen. Anders zou het kunnen dat je het op het einde van het seizoen moeilijk krijgt om je wagen verder te verbeteren.
Zoals vermeld in de sectie hierboven wordt in Rookie na elk seizoen volledig opnieuw gereset (seizoens reset). Voor je rijder betekent dit dat je hem kwijt zal zijn als zijn waarde hoger is dan 85. Dit betekent ook dat VEEL managers zonder rijder aan het volgende seizoen beginnen. Wat tot gevolg heeft dat er op dat moment een onwaarschijnlijke drukte heerst op de transfersmarkt, waarbij de beste rijders (die een promotie kunnen afdwingen) soms tot 40 of meer aanbiedingen krijgen. Dit is natuurlijk geen goede zaak en best tegen elke prijs te vermijden om je daar in te mengen.
Daarom is het beter al rijders te zoeken en er uiteindelijk één aan te trekken naar het einde van het seizoen toe, zodat je je kunt voorbereiden om het volgende seizoen een aanval op promotie kan doen.
Het voordeel van op deze manier te werk te gaan is dat de markt dan rustiger is, maar ook dat je op dat moment een astronomisch hoge tekenpremie kan aanbieden (tot 3 keer de grootte van het salaris) als een lokmiddel om de rijder bij jou te laten tekenen. Het geld dat je op die manier uitgeeft maakt eigenlijk niet uit, want na de reset start je het volgende seizoen toch opnieuw met $30 of $35 miljoen!
Het enige dat je in je achterhoofd moet houden nadat je een fantastische rijder hebt aangetrokken, is dat je hem na de reset zal verliezen als zijn waarde hoger is dan 85. Er zijn een aantal manieren om de waarde van je rijder te doen dalen, maar welke dat zijn zal je zelf moeten uitzoeken.
Data verzamelen
Om in GPRO vooruitgang te kunnen maken zal je zoveel data moeten verzamelen als je kan. Een aantal suggesties voor data die je kunt verzamelen: de details uit de wedstrijd analyse van de laatste wedstrjd (dit zal je informatie geven over je brandstofverbruik en bandenslijtage), de slijtage van de wagenonderdelen, de statistieken van je rijder (die je vindt op de "Driver Training" pagina) en de temperatuur tijdens de wedstrijd (deze beïnvloedt ook de bandenslijtage). Met de data over de slijtage van de onderdelen zal je leren te weten te komen wanneer je de verschillende onderdelen moet vervangen, terwijl de brandstof- en bandendata je de mogelijkheid zal geven om betere strategieën te plannen voor de komende wedstrijden.
Wagenafstellingen en wedstrijdkwalificatie
Voor we het hebben over de kwalificatie voor de wedstrijd, moeten we eerst praten over het degelijk afstellen van je wagen. Om je wagen behoorlijk te kunnen afstellen krijg je 8 oefenrondjes om de 'perfecte' afstelling te vinden. Dit is niet zo gemakkelijk als het lijkt, want het zou heel goed kunnen dat je piloot tevreden is met een afstelling die niet 'perfect' is.
Er zijn 6 auto-onderdelen die je moet afstellen: de voor- en achtervleugel, de motor, de remmen, de versnellingen en de ophanging. Elk onderdeel kan een waarde hebben van 0 tot 999. Op de pagina waar je je oefenrondjes en eerste kwalificatierondje kan afleggen ('Practice & Qualify 1') staan kleine helpicoontjes die je precies zullen vertellen wat er bedoeld wordt met een hogere of lagere waarde voor dat onderdeel.
Nadat je de 'perfecte' afstelling hebt gevonden zal je de kwalificatierondjes willen rijden. Voor je dit doet, moet je echter beslissen op welke banden soort je gaat racen. Om een doordachte keuze te maken zal je de karakteristieken van de omloop en de weersomstandigheden aandachtig moeten bekijken. Wees niet ongerust als je in het begin niet zeker bent welke banden soort te kiezen. Start in je eerste races met een meer conservatieve strategie en na een paar races zal je een vrij goede inschatting kunnen maken over de banden keuze. Bedenk ook dat je banden keuze een invloed heeft op de hoeveelheid benzine waar je mee zal starten.
Nadat je afstelling goed staat, je een banden soort hebt gekozen en het keuze rondje hebt aangeklikt om K1 (de eerste kwalificatieronde) te rijden, moet je alleen nog de risico's aanduiden die je piloot moet nemen tijdens K1. Hoe meer risico, hoe sneller de potentiële tijd van dat rondje, maar ook hoe groter de kans dat je piloot een fout zal maken.
Na de eerste kwalificatie kan je bekijken hoe je het doet ten opzichte van de rest van je reeks. Hierdoor zou je kunnen beslissen om je brandstof strategie een beetje aan te passen. Als je veel sneller bent dan de anderen in je reeks kan je misschien de race starten met een beetje meer brandstof zodat je langer kan doorgaan voordat je een pitstop moet maken en net het tegenovergestelde als je trager bent.
Hoe dan ook, hiermee komen we bij het tweede kwalificatie rondje (K2). Dit gebeurt op dezelfde manier als K1, alleen zal je nu ook moeten aangeven met hoeveel brandstof je de wedstrijd wil starten. Bedenk dat je dit na K2 niet meer kan veranderen!
Na de tweede kwalificatieronde kan je zien wat je voorlopige startpositie is op de 'Start Grid' pagina. Belangrijker is dat het nu tijd is om je strategie voor de wedstrijd te gaan bepalen ('Wedstrijdinstellingen & Strategie').
Voor we dat doen, een korte noot over de regen.
Hier komt de regen weer
Het regent dus weer, dat kan tijdens K1, K2 of tijdens de wedstrijd zijn, maar opeens is er geen plekje op het circuit meer droog. En dan? Misschien moet je om te beginnen overwegen om regenbanden te gebruiken. Een tweede punt om eens over na te denken: de afstelling van je wagen zal anders zijn als het nat is in plaats van droog. Hoeveel en wat er verschillend is zal je zelf moeten uitzoeken, bijvoorbeeld door je afstelling tijdens een droge testsessie te vergelijken met je afstelling tijdens een natte testsessie.
Dit is vooral belangrijk als K1 en K2 respectievelijk droog en nat zijn (of vice versa). Vergeet ook nooit dat je als het regent regenbanden MOET gebruiken voor je kwalificatie (anders zal je heel veel tijd verliezen). Deze fout maken zelfs ervaren managers, omdat regenbanden niet de standaard bandenkeuze zijn, zelfs als het regent.
Nog een laatste opmerking voor als het regent tijdens K2. Als het tijdens de tweede kwalificatie regent, zal het ook regenen bij de start van de wedstrijd. Toch is het belangrijk om naar de weersvoorspelling te kijken voor de wedstrijd vooraleer je beslist om deze te starten met regenbanden. Als de voorspelling aangeeft dat er een heel kleine kans is op regen tijdens de eerste 30 minuten van de wedstrijd betekent dit meestal dat de regen zal stoppen na een paar ronden. Je moet zelf beslissen of je wilt starten op regenbanden en dan na een paar ronden een pitstop moet maken om droogweerbanden te plaatsen of te starten op droogweerbanden en in het begin van de wedstrijd tijd te verliezen, maar dan geen pitstop te moeten doen.
Race-afstelling & strategie
Nadat je de twee kwalificaties gereden hebt, moet je je afstelling ingeven voor de wedstrijd en je strategie op punt zetten.
Er zijn een een aantal dingen die je stap voro stap dient te doen, welke we nu zullen doorlopen.
Ten eerste, de afstelling van de wagen. Waarschijnlijk zal je hier de afstelling willen gebruiken die je tijdens de kwalificatie hebt gebruikt (of één van de afstellingen als het tussen de kwalificatierondes ander weer is). Ook als de kwalificatie in regenweer werd gereden en de wedsrtrijd is droog of omgekeerd, zal je de afstelling best aanpassen.
Ten tweede: de brandstofstrategie. Je mag gerust zijn, in GPRO zal je nooit zonder brandstof vallen. Van zodra je niet genoeg brandstof meer hebt om een extra rondje af te leggen of als je banden te versleten zijn voor nog een ronde, zal je een pitstop maken. Dit betekent dat je niet moet ingeven in welke ronde je een pitstop wilt maken, maar hoeveel liter je wilt dat er in je tank zit. Dit zal dan bepalen hoeveel rondes je kunt doen. Let er op dat je moet ingeven hoeveel brandstof je in de brandstoftank wil hebben na de pitstop en niet hoeveel er bijgetankt moet worden.
Een eenvoudig voorbeeld: je rijdt de pits binnen met nog 15 liter in de tank en in je strategie staat voor die pitstop '60 liter'. Dit betekent dat er bij die stop 45 liter zal bijgetankt worden, zodat je de pits verlaat met 60 liter in de tank.
Het volgende punt op de agenda is de bandenstrategie. Je hebt twee mogelijkheden: de droogweerbanden die je koos bij K1 of regenbanden. Zoals al vermeld in de vorige sectie, het is niet omdat de wedstrijd start met regen dat je wilt starten op regenbanden. Er is wel nog een tweede HEEL belangrijk gedeelte bij de bandenstrategie. Het aantal rondes dat je nog rijdt voor je naar de pits gaat als het weer verandert. In de echte F1 duurt het meestal een aantal rondes voor het circuit nat genoeg is voor regenbanden als het begint te regenen en hetzelfde geldt als het stopt met regenen. NIET ZO IN GPRO! Als het begint te regenen in GPRO is het hele circuit onmiddellijk nat en heb je dus meteen regenbanden nodig. Als het stopt met regenen is de hele omloop meteen droog en heb je opnieuw droogweerbanden nodig. Meestal zal je dus willen dat het aantal rondes voor de rijder een pitstop maakt als het begint te of stopt met regenen NUL is. Nog een laatste zaak die je in het oog moet houden: als je stopt om banden te wisselen door de weersomstandigheden wordt je wagen ook bijgetankt. Dit kan problemen opleveren en zelfs je hele brandstofstrategie om zeep helpen. Houd dit dus zeker in de gaten!
Het laatste onderdeel is de strategie voor je rijder. Ten eerste moet je de risico's instellen die je rijder moet nemen. In de FAQ van GPRO staat dat 40 beschouwd wordt als een heel hoge waarde voor Rookie. Je moet er rekening mee houden dat hoe meer risico je neemt, hoe meer slijtage de wagenonderdelen te verduren zullen krijgen tijdens de wedstrijd. Je kunt hier trouwens ook instellen of je leden uit je team wil laten passeren. Het kan geen kwaad om dit toe te laten als er een teamlid in jouw reeks rijdt.
Als er tijdens de race een probleem is met de wagen, lijkt het logisch om dit te laten repareren als het kan gerepareerd worden. Tot hoeveel rondes voor het einde je dit wil laten doen, hangt af van je eigen voorkeur. De keuze is ook aan jou of je in dat geval ook wil bijtanken.
Helemaal op het einde kan je dan ook je rijder nog startinstructies meegeven. Deze instructies lijken op degene die je in de kwalificatierondes kan instellen.
Beide kwalificatierondes moeten afgewerkt zijn ten laatste 90 minuten voor de start van de wedstrijd. Dit geldt ook voor het wijzigen van de strategie, die je zoveel mag veranderen als je wil. 90 minuten voor de start van de Live Wedstrijd wordt deze pagina echter gesloten en zijn er geen wijzigingen meer mogelijk.
Dag van de wedstrijd
De live wedstrijd is er enkel om naar te kijken als je dat wil. Op dat moment is er niets meer dat je kunt doen om de uitslag te beïnvloeden. Dit betekent dat het resultaat hetzelfde zal zijn of je nu de hele race kijkt, soms eens kijkt of gewoon helemaal niet kijkt.
Een poosje nadat de race is afgelopen (normaal binnen het half uur) zal jouw Kantoor volledig up-to-date zijn met de resultaten van de wedstrijd. Je kunt dan alle data verzamelen die je wilt en ook een herhaling van de wedstrijd bekijken op je eigen tempo. Dit betekent dat het dan heel wat minder tijd in beslag neemt om de hele wedstrijd te bekijken.
Sponsors
Als je voor het eerst met GPRO start krijg je een sponsor voor 10 wedstrijden met een waarde van 1 miljoen dollar per wedstrijd. Dit is ook het geval als je na de herstart een nieuw seizoen in Rookie aanvat. Het is jouw taak om extra sponsors aan te trekken.
Het zal sneller gaan om slechts met één sponsor tegelijkertijd te onderhandelen, want dan zullen de onderhandelingen sneller vorderen. De sponsor zal je tijdens de onderhandelingen verschillende vragen stellen. Je moet deze vragen beantwoorden voor de volgende wedstrijd, anders zullen de onderhandelingen helemaal niet vorderen. Het is verder ook aangeraden om te onderhandelen met sponsors die niet onderhandelen met andere managers, want van zodra die manager een deal sluit met die sponsor, zal die sponsor de onderhandelingen met alle andere managers beëindigen.
Testen
Je kan 8 verschillende prioriteiten instellen bij het testen. Een testsessie kost je 1 miljoen dollar en zorgt voor extra slijtage voor de wagenonderdelen. Je kunt tijdens een sessie 10 stints rijden, met een maximum van 100 rondes verdeeld over die stints.
De prioriteit afstelling verfijnen laat je rijder toe om feedback te geven over hoe de wagen is afgesteld, op dezelfde manier als dat gebeurt bij de oefenrondes.
Voor elke andere prioriteit zal je verschillende aantallen testpunten verdienen voor Vermogen, Versnelling en Bestuurbaarheid. Deze testpunten zullen dan, over een tijdspanne van vier wedstrijden, verwerkt worden tot wagenkarakterpunten die de prestaties van je wagen zullen verbeteren. Hoe meer rondes je rijdt met elk van deze prioriteiten, hoe meer testpunten je zult verdienen. Deze zullen daarna dus na 4 wedstrijden omgezet worden en hun omzetting hangt af van welke gebouwen je hebt.
Als je op vier wedstrijden van het einde al zeker bent van de promotie is het misschien geen slecht idee om een beetje te testen. Hierdoor kan je dan je carrière in Amateur starten met enkele extra wagen karakter punten.
Personeel en gebouwen
In Rookie zijn de enige twee gebouwen die je wilt upgraden 'Pitstop trainingsruimte' en 'Commercieel'. De andere voorzieningen hebben te maken met hoe testpunten omgezet worden naar wagenkarakterpunten.
Om je personeel te kunnen trainen moet de waarde van je personeel lager zijn dan het maximale trainingsniveau zoals dat te zien is op de Personeel & Gebouwen pagina. Het maximale trainingsniveau stijgt door bijkomende gebouwen te kopen.