Paul Ricard

Патека Технички податоци
Локација: Франција Моќност: 9
Датум: Не е на календарот Управување: 11
Должина на патеката: 305км Забрзување: 8
Круга: 79 Аеродинамички притисок: Медиум
Разлика од круг: 3.861 км Претекнување: Лесно
Просечна брзина: 231.3 км/ч Тврдина на суспензијата: Медиум
Одржани трки: 28 Потрошувачка на гориво: Висока
Број на кривини: 11 Потрошувачка на гуми: Многу висока
Време на влез/излез од боксот: 19.5s Ниво на грипот: Многу високо
Категорија: F1
Рекорди
Види ги најдобрите кругови на сите менаџери
Сезона Најдобар квалификационен круг
S54, R2
Јул 19, 2016
Jan Pavlicek2 1:00.681s
Сезона Master
S62, R15
Јан 18, 2018
Diogo Schwinn 1:01.642s
Сезона Pro
S62, R15
Јан 18, 2018
Sidney Lima 1:02.513s
Сезона Amateur
S62, R15
Јан 19, 2018
Stefan Olofsson 1:03.803s
Сезона Rookie
S62, R15
Јан 18, 2018
Nicolás Soto 1:05.856s
Види ги најдобрите кругови во трка на сите менаџери
Сезона Рекорд на патеката
S62, R15
Јан 19, 2018
Róbert László 1:00.090s
Сезона Master
S70, R17
Јун 21, 2019
Farcy Génel 1:01.170s
Сезона Pro
S54, R2
Јул 19, 2016
Karl-Martin Müür 1:01.853s
Сезона Amateur
S57, R17
Мар 17, 2017
Yaropolk Tirolsky 1:03.383s
Сезона Rookie
S62, R15
Јан 19, 2018
Nicolás Soto 1:04.357s
Опис

Оваа патека е изградена во 1969 година, финансирана од Пол Рикар, алкохол и магнат во областа на пијалоците, кој живее во близина. Патеката е лоцирана на околу 10км јужно од селото Ле Кастелет и има фабрики и погони кои се далеку пред времето. Во патеката доминира долгиот правец Мистрал кој е пратен со благите свијоци Сињ.Французинот Патрик Тамбе , ја забележа нависоката брзина на патеката од 362км/ч на правецот Мистрал, на тркалата на турбо моторот и болидот на Ферари. И покрај страшната брзина, долги години патеката важи за една од најбезбедните патеки во светот. Пол Рикар патеката беше домакин на првото Француско Гран При во 1971 година , а на патеката доминираше Џеки Стјуарт. Во 1980тите резултираа со победи на двајцата популарни француски возачи, Рене Арну и Алан Прост, и двајцата во болидите на Рено. Патеката беше домакин исто така на Винфилд Тркачкото Училиште кое продуцира некои од најдобрите француски возачи, вклучувајки ги Тамбе, Пирони и Прост. Трагична смрт на Елио де Анџелис во 1986 година беше изговор да се префрли Гран При трката на Магни Кур , одлука која беше поврзана со внатрешната политика на провинциите во Франција, а многу малку од тоа беше поврзано со безбедноста. Со смртта на де Анџелис, должината на патеката е видно скратена, со неколку додадени свијоци со кои исто така видно се намалува брзината на оригиналната патека. Последна Ф1 трка се возеше во 1990 година, а патеката беше продадена на Берни Еклстон во 1999 година,после смртта на Пол Рикар. Патеката после тоа беше комплетно реновирана, а моментално патеката се користи како Ф1 тест патека. Патеката е исто така домакин на интернационалниот "Bol d'Or" трка на мотори.

Историја
Сезона Трка Победник Пол-поз Најбрз круг
1 14 Vaidotas Valiukas
1h30:32.699s
Manuel Gonzalez
2:11.926s
Manuel Gonzalez
1:06.136s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
2 11 Mariano Torregomez
1h30:29.742s
Mariano Torregomez
2:11.312s
Mariano Torregomez
1:06.906s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
3 5 Petar Totev
1h27:59.832s
Petar Totev
2:08.324s
Petar Totev
1:04.928s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
4 12 Petar Totev1
1h29:56.086s
Petar Totev1
2:18.402s
Petar Totev1
1:04.675s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
6 11 Gatis Laugalis
1h27:43.335s
Peter Helcmanovsky
2:07.170s
Cristian Iorga1
1:04.609s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
7 13 Leandro Sereno
1h44:20.473s
Gatis Laugalis1
2:19.567s
Jari Aareskoski
1:16.465s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
8 Тест патека Total test laps: 182823
Your test laps: ???
- Edvinas Pranculevicius
1:01.536s
Минати тест сесии
Резултати од тестирањето
9 7 Maxim Kotov2
1h24:50.621s
Vladimir Islentiev
2:04.386s
Maxim Kotov2
1:02.018s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
10 4 Vladimir Islentiev1
1h35:59.134s
Gatis Laugalis1
2:05.290s
Edijs Putniņš
1:03.112s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
12 3 Jari Aareskoski
1h25:42.616s
Jari Aareskoski
2:03.244s
Jari Aareskoski
1:02.985s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
15 6 Heidi Aareskoski1
1h28:11.843s
Heidi Aareskoski1
2:26.312s
Heidi Aareskoski1
1:04.262s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
18 5 Vladimir Islentiev2
1h24:45.762s
Toygun Senler
2:13.644s
Laila Britāle
1:02.100s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
20 13 Edvinas Pranculevicius
1h24:45.444s
Toygun Senler2
2:03.949s
Edvinas Pranculevicius
1:02.220s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
23 5 Leandro Sereno2
1h35:38.776s
Edvinas Pranculevicius1
2:03.653s
Zdenek Hladik1
1:03.308s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
27 5 Justinas Smyšliajevas1
1h35:18.053s
Justinas Smyšliajevas1
2:20.148s
Justinas Smyšliajevas1
1:10.935s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
29 8 Atis Praudins
1h23:48.479s
Atis Praudins
2:02.608s
Atis Praudins
1:01.567s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
31 14 Tomasz Kaminski
1h24:38.165s
Tomasz Kaminski
2:03.812s
Tomasz Kaminski
1:02.484s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
34 2 Leandro Sereno4
1h25:04.722s
Vsevolod Demydov
2:03.621s
Vsevolod Demydov
1:02.248s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
37 2 João Monteiro1
1h27:16.649s
Vsevolod Demydov
2:20.225s
João Monteiro1
1:02.611s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
39 5 Paulo Pinto
1h24:37.227s
Vsevolod Demydov1
2:03.028s
Christos Bobolis
1:02.073s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
41 Тест патека Total test laps: 1614599
Your test laps: ???
- Alexander Ilyin
1:00.606s
Минати тест сесии
Резултати од тестирањето
43 6 Tomek Kiełpiński
1h24:24.414s
Ian Lynch
2:04.232s
Tomek Kiełpiński
1:02.116s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
48 4 Andrian Naidenov
1h35:11.673s
Christos Bobolis
2:12.130s
Philipp Oiseau
1:03.175s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
50 10 Jukka Sireni
1h24:34.896s
Roland Postle3
2:11.739s
Jukka Sireni
1:01.845s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
54 2 Christos Bobolis2
1h25:02.909s
Ioannis Dimitroglou1
2:02.518s
Julien Prado
1:01.535s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
57 17 Florencia Caro
1h23:55.219s
Nikolay Ivanov
2:03.772s
Florencia Caro
1:00.616s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
62 15 Rafal Celejewski
1h23:08.083s
Rafal Celejewski
2:03.519s
Róbert László
1:00.090s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
65 5 Martin Britain
1h23:41.392s
Martin Britain
2:12.546s
Martin Britain
1:00.809s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
70 17 Gonzalo Alvarez
1h24:32.779s
Tomek Kiełpiński
2:03.292s
Róbert László2
1:00.877s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
76 13 Roland Postle9
1h22:58.365s
Roland Postle9
2:03.040s
Gonzalo Alvarez
1:00.480s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката