Valencia

Патека Технички податоци
Локација: Шпанија Моќност: 11
Датум: Не е на календарот Управување: 12
Должина на патеката: 310.1км Забрзување: 16
Круга: 57 Аеродинамички притисок: Висока
Разлика од круг: 5.44 км Претекнување: Тешко
Просечна брзина: 217.88 км/ч Тврдина на суспензијата: Медиум
Одржани трки: 18 Потрошувачка на гориво: Средна
Број на кривини: 25 Потрошувачка на гуми: Средна
Време на влез/излез од боксот: 14.5s Ниво на грипот: Ниско
Категорија: поранешена Ф1
Рекорди
Види ги најдобрите кругови на сите менаџери
Сезона Најдобар квалификационен круг
S39, R12
Дек 24, 2013
Christos Bobolis 1:31.184s
Сезона Master
S74, R8
Јан 31, 2020
Alexei Malkin 1:32.549s
Сезона Pro
S74, R8
Фев 3, 2020
Thomas Uvyn 1:33.420s
Сезона Amateur
S69, R16
Апр 13, 2019
Aleksey Odegov 1:34.898s
Сезона Rookie
S69, R16
Апр 12, 2019
Nicolás Soto 1:37.650s
Види ги најдобрите кругови во трка на сите менаџери
Сезона Рекорд на патеката
S74, R8
Фев 4, 2020
Paweł Zaburski 1:29.892s
Сезона Master
S55, R15
Ное 4, 2016
Ayman Daher 1:30.834s
Сезона Pro
S59, R14
Јул 11, 2017
Tim Wagner 1:32.093s
Сезона Amateur
S44, R9
Ное 14, 2014
Pille Merisalu 1:33.697s
Сезона Rookie
S69, R16
Апр 16, 2019
Nicolás Soto 1:35.604s
Опис

Валенсија уличната патека е половична патека која е таква перманентно , а секако се вози и е сместена на улиците на Валенсија во Шпанија. Патеката го користи улиците околу градот, пристаништето - Америка и областа околу истото. Вклучувајки ја секцијата од 140 метри долгиот свиткан мост, а исто така и дел од патишта и улици кои се направени и изградени специјално за трката за оваа патека од дизајнерот Херман Тилке, кој исто така ја изгради и дизајнираше и целата инфраструктура и објекти на и околу патеката . Патеката е долга 5.419 километри и вклучува вкупно 25 свијоци, 11 десни и 14 леви свијоци. Познато е тоа дека патеката има топ макс. брзина од 323км/ч. Валенсија не е така тесна патека како Монако, но сепак можностите за претекнување не се многубројни, поточно само неколку места. Многу важен детал на оваа патека е стабилноста на болидот , со оглед на тоа дека се вози претежно во брзи свијоци, каде има големо отстапување, излегување од патеката, но секако и битен дел на оваа патека е кочењето, зошто многу од овие брзи свијоци завршуваат со нагло кочење и намалување на брзината. Патеката е критикувана од возачите заради многу малкуте можности за преткнување на истата. Забележани се само 4 претекнувања на оваа патека во податоците откако се вози во Ф1 трките, односно во 2008мата година,а во 2009та година немаше ниту едно претекнување. Проблем е и тоа што нема можност на оваа патека да се направи некоја исправка на самата патека или доизградба и реновирање.

Историја
Сезона Трка Победник Пол-поз Најбрз круг
15 3 Vladimir Islentiev2
1h30:38.824s
Heidi Aareskoski1
3:08.501s
Heidi Aareskoski1
1:33.604s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
16 1 Jari Aareskoski2
1h29:10.418s
Jari Aareskoski2
3:03.664s
Jari Aareskoski2
1:31.347s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
18 13 Vladimir Islentiev2
1h29:22.171s
Vladimir Islentiev2
3:06.677s
Toygun Senler
1:32.356s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
20 12 Toygun Senler2
1h28:57.426s
Toygun Senler2
3:05.912s
Toygun Senler2
1:31.494s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
25 Тест патека Total test laps: 954888
Your test laps: ???
- Jani Syrjäläinen
1:31.604s
Минати тест сесии
Резултати од тестирањето
26 1 Justinas Smyšliajevas
1h28:43.001s
Zdenek Hladik3
3:04.278s
Justinas Smyšliajevas
1:31.658s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
29 5 Justinas Smyšliajevas3
1h40:15.569s
Justinas Smyšliajevas3
3:04.166s
Justinas Smyšliajevas3
1:31.594s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
31 9 Toygun Senler3
1h29:55.570s
Toygun Senler3
3:07.790s
Rimantas Sagatas
1:32.658s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
34 8 Atis Praudins
1h29:53.564s
Atis Praudins
3:08.341s
Vladislav Erokhin
1:31.934s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
38 2 Toygun Senler4
1h28:43.054s
Toygun Senler4
3:04.242s
Toygun Senler4
1:31.155s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
39 12 João Monteiro1
1h29:17.290s
Christos Bobolis
3:02.986s
Toygun Senler4
1:31.270s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
44 9 Leandro Sereno6
1h29:37.789s
Roland Postle
3:04.241s
Leandro Sereno6
1:31.702s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
46 10 Leandro Sereno6
1h29:35.114s
Daniel Comalada
3:04.323s
Leandro Sereno6
1:32.024s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
51 11 Zdenek Hladik3
1h41:19.574s
Jan Pavlicek
3:32.802s
Paulo Pinto
1:44.323s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
55 15 Aleksey Odegov
1h29:06.864s
Aleksey Odegov
3:04.281s
José Abi Jaudi
1:30.148s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
59 14 Jukka Sireni1
1h30:00.775s
Roland Postle4
3:18.406s
Niklas Sörén
1:31.054s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
65 6 Radek Czech1
1h29:08.105s
Mark Wright
3:06.040s
Roland Postle6
1:30.910s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
69 16 Yug Desai
1h33:27.879s
Yug Desai
3:05.416s
Róbert László2
1:30.909s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
74 8 Roland Postle7
1h28:40.888s
Daniel Comalada
3:04.849s
Paweł Zaburski
1:29.892s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
77 Тест патека Total test laps: 1260849
Your test laps: ???
- Ioannis Kalogirou
1:31.995s
Минати тест сесии
Резултати од тестирањето