Grobnik

Патека Технички податоци
Локација: Хрватска Моќност: 8
Датум: Не е на календарот Управување: 15
Должина на патеката: 308.4км Забрзување: 7
Круга: 74 Аеродинамички притисок: Медиум
Разлика од круг: 4.168 км Претекнување: Тешко
Просечна брзина: 224.81 км/ч Тврдина на суспензијата: Медиум
Одржани трки: 14 Потрошувачка на гориво: Ниска
Број на кривини: 15 Потрошувачка на гуми: Многу висока
Време на влез/излез од боксот: 13s Ниво на грипот: Многу високо
Категорија: не е Ф1
Рекорди
Види ги најдобрите кругови на сите менаџери
Сезона Најдобар квалификационен круг
S88, R9
Јул 13, 2022
Vladimir Valis 1:07.421s
Сезона Master
S88, R9
Јул 15, 2022
Mikael Brostrom 1:09.357s
Сезона Pro
S88, R9
Јул 13, 2022
Gyuri Székely 1:09.918s
Сезона Amateur
S91, R16
Фев 14, 2023
Ilmārs Līcītis 1:11.899s
Сезона Rookie
S64, R10
Мај 5, 2018
Jason Claydon 1:15.202s
Види ги најдобрите кругови во трка на сите менаџери
Сезона Рекорд на патеката
S74, R4
Јан 21, 2020
Nevzat Kasapoglu 1:06.738s
Сезона Master
S88, R9
Јул 15, 2022
Juan Diego Milán 1:09.276s
Сезона Pro
S88, R9
Јул 15, 2022
Gyuri Székely 1:10.007s
Сезона Amateur
S91, R16
Фев 14, 2023
Raúl Dominguez 1:11.629s
Сезона Rookie
S91, R16
Фев 14, 2023
Martynas Bražėnas 1:13.472s

Ги пратиме промените и податоците
Види ги најдобрите кругови на сите менаџери
Сезона Најдобар квалификационен круг
S83, R10
Авг 31, 2021
George Slater 1:17.667s
Сезона Master
S83, R10
Авг 31, 2021
Kuba Szajbel 1:19.000s
Сезона Pro
S83, R10
Авг 28, 2021
Felipe Aguiar 1:20.701s
Сезона Amateur
S68, R8
Јан 15, 2019
Ivan Szuszko 1:23.636s
Сезона Rookie
S83, R10
Авг 31, 2021
Jason Claydon 1:26.898s
Види ги најдобрите кругови во трка на сите менаџери
Сезона Рекорд на патеката
S68, R8
Јан 15, 2019
Róbert László1 1:19.104s
Сезона Master
S78, R16
Ное 10, 2020
Joaquín Quintana 1:20.442s
Сезона Pro
S78, R16
Ное 10, 2020
Ilmārs Līcītis 1:21.879s
Сезона Amateur
S68, R8
Јан 15, 2019
Nigel Koh 1:23.625s
Сезона Rookie
S68, R8
Јан 15, 2019
Pedro Jacquet 1:26.197s
Опис

Се простира на Хрватскиот брег во планините над Риека, тркачката патека Гробник, порано патека која беше дом на мототрките и светот на моторите, а сега заборавена од интернационалните трки.Патеката се вози обратно од стрелките начасовникот со цкупна должина од 4,17км во кои се вклучени серија на долги правци и брзи лево-десни свијоци. Патеката е многу голем предизвик за возење, специјално во болиди со голем даунфорс. Брза и течна, останува единствена ФИА и ФИМ акредитирана патека во Хрватска. Од 1978 до 1990 година, домакин е на Југословенските МотоТрки , односно ЈУгословенското Мото Гран При. Во 1990 година услужните центри на патеката, фабриките, дополнителните погони стануваат малку застарени , посебно на факторот безбедност во и околу патеката. Организацијата на трките, медицинското опслужување, беа главни ризици за оваа трка за кревање на аларм, па поради тоа и самата патека и трка е тргната од сите мапи и календари за следни трки . А фактот дека во тие години Југославија беше и во воена состојба на овие простори, така да и самата патека беше ставена во заборав. Остана во границите на новата држава Хрватска, но проблемот со финансии ја оставија патеката на забот на времето и воопшто ништо не се направи на истата за да се врати во стариот сјај, односно да се врати на рамниште на останатите европски мото тркачки патеки. Последно трки се одржуваа на оваа патека во 2005 година, во класата на ФИМ Светско првенство на двоседи. Од тој период па до денес, нема воопшто одржано ниту една трка на патеката од интернационален, светски ранг. Со тоа се стави перманентен стоп на календарот и настаните на оваа патека.

Историја
Сезона Трка Победник Пол-поз Најбрз круг
54 14 Aleksey Odegov
1h29:22.620s
Alexey Manukalov
2:19.802s
Alexey Manukalov
1:09.251s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
55 Тест патека Total test laps: 1556810
Your test laps: ???
- Dmitri Nadkho
1:08.767s
Минати тест сесии
Резултати од тестирањето
59 16 Justinas Smyšliajevas4
1h29:16.285s
Christos Bobolis4
2:19.247s
Christos Bobolis4
1:09.520s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
64 10 Roland Postle5
1h28:59.402s
Łukasz Dudek
2:19.979s
Roland Postle5
1:09.175s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
66 6 Łukasz Dudek
1h28:25.542s
Radek Sus
2:19.642s
Radek Sus
1:09.443s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
68 8 Róbert László1
1h40:25.103s
Róbert László1
2:38.693s
Łukasz Dudek1
1:11.356s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
69 Тест патека Total test laps: 1363753
Your test laps: ???
- Martin Britain
1:08.908s
Минати тест сесии
Резултати од тестирањето
71 8 Roland Postle6
1h26:49.591s
Alpo Kaakinen1
2:17.935s
Alpo Kaakinen1
1:07.394s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
74 4 Roland Postle7
1h25:24.181s
Roland Postle7
2:16.617s
Nevzat Kasapoglu
1:06.738s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
77 3 Roland Postle9
1h27:27.027s
Yug Desai1
2:16.970s
Maxim Egorov
1:08.757s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
78 16 Joachim Rang
1h35:22.097s
Jasper Coosemans1
2:16.814s
Jasper Coosemans1
1:08.210s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
83 10 George Slater
1h26:59.878s
Roland Postle9
2:26.868s
George Slater
1:07.388s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
84 6 Roland Postle9
1h27:33.266s
Roland Postle9
2:17.123s
Roland Postle9
1:08.598s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
85 14 Bert Huylebroeck
1h27:28.152s
Roland Postle9
2:27.778s
Bert Huylebroeck
1:07.326s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
88 9 Bert Huylebroeck
1h27:46.910s
Rimantas Sagatas3
2:15.339s
George Slater1
1:07.466s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
91 16 Kai Wen Chew
1h28:06.979s
André de Carvalho
2:27.135s
Vladimir Valis
1:08.554s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
96 Тест патека Total test laps: 1331010
Your test laps: ???
- Michael Armbruster
1:09.140s
Минати тест сесии
Резултати од тестирањето