Silverstone

Патека Технички податоци
Локација: Обединетото Кралство Моќност: 11
Датум: Не е на календарот Управување: 11
Должина на патеката: 308.3км Забрзување: 16
Круга: 60 Аеродинамички притисок: Ниска
Разлика од круг: 5.138 км Претекнување: Нормално
Просечна брзина: 232.12 км/ч Тврдина на суспензијата: Медиум
Одржани трки: 34 Потрошувачка на гориво: Висока
Број на кривини: 14 Потрошувачка на гуми: Ниска
Време на влез/излез од боксот: 22.5s Ниво на грипот: Нормално
Категорија: F1
Рекорди
Види ги најдобрите кругови на сите менаџери
Сезона Најдобар квалификационен круг
S14, R11
Мај 15, 2009
Jari Aareskoski2 1:21.737s
Сезона Master
S91, R17
Фев 14, 2023
György Székely 1:22.836s
Сезона Pro
S91, R17
Фев 14, 2023
Mike Kreisz 1:24.134s
Сезона Amateur
S91, R17
Фев 17, 2023
Ilmārs Līcītis 1:26.136s
Сезона Rookie
S82, R15
Јул 16, 2021
Mike Kreisz 1:28.319s
Види ги најдобрите кругови во трка на сите менаџери
Сезона Рекорд на патеката
S82, R15
Јул 16, 2021
Julien Prado 1:19.692s
Сезона Master
S63, R5
Фев 16, 2018
Jan Velske 1:22.039s
Сезона Pro
S91, R17
Фев 17, 2023
Mato Nikić 1:23.366s
Сезона Amateur
S77, R1
Јул 17, 2020
Mihail Morozov 1:25.198s
Сезона Rookie
S82, R15
Јул 16, 2021
Mike Kreisz 1:26.772s

Ги пратиме промените и податоците
Види ги најдобрите кругови на сите менаџери
Сезона Најдобар квалификационен круг
S77, R1
Јул 17, 2020
Jasper Coosemans1 1:34.950s
Сезона Master
S31, R13
Јул 6, 2012
Dan Neumann 1:36.297s
Сезона Pro
S53, R17
Јул 8, 2016
Ayman Daher 1:37.504s
Сезона Amateur
S31, R13
Јул 6, 2012
Rafal Rogulski 1:40.196s
Сезона Rookie
S53, R17
Јул 8, 2016
Hector Ernesto Schumacher 1:43.552s
Види ги најдобрите кругови во трка на сите менаџери
Сезона Рекорд на патеката
S88, R5
Јул 1, 2022
Bert Huylebroeck 1:33.916s
Сезона Master
S24, R9
Мар 15, 2011
Aleksej Sutkin 1:35.481s
Сезона Pro
S53, R17
Јул 8, 2016
Martin Freeth 1:35.850s
Сезона Amateur
S53, R17
Јул 8, 2016
Daniel Teixeira 1:38.889s
Сезона Rookie
S53, R17
Јул 8, 2016
Yann Lebelanger 1:40.406s
Опис

Силверстоун патеката е најдобро позната како дом на Британското ГП, која за прв пат беше домаќин во 1948 година,а во 1950 Британското ГП во Силверстоун беше првата трка во новоформираното Светски шампионат во Формула. Трката ротира меѓу Силверстоун, Ејнтри и Брендс Хеч 1955-1986, но се пресели трајно на Силверстоун во 1987 година. Половина на патеката е во Нортемптоншир и половина е во Бакингемшир, приближно еднакво оддалечени од Милтон Кејнс, Нортхемптон и Оксфорд. Таа е изградена на местото кое во Втората светска војна-имала име на самоубиец база или РАФ Силверстоун, која беше отворена во 1943 година, односно беше леталиште со три писти, во форма на класичен триаголник, кои лежат во линијата на сегашната патека. За време на гран-при трка, аеродромот станува најпрометното место во Велика Британија, а е оспособено и со своја контрола на летање. Во последниве години Силверстоун беше критикуван за однос кон објектите кои пропаѓаат. Силверстоун, во минатото, исто така беше критикуван поради сообраќајниот метеж на денот на трката . Кога трката беше преместен во април во 2000 година, дождливото време го претвори паркиралишта во калливи бањи, предизвикувајќи хаос за гледачите во обид да се паркираат.

Историја
Сезона Трка Победник Пол-поз Најбрз круг
1 3 Cristian Iorga
1h33:10.968s
Manuel Gonzalez
3:04.281s
Cristian Iorga
1:30.871s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
3 6 Cristian Iorga1
1h29:34.470s
Mariano Torregomez
2:52.618s
Petar Totev
1:27.633s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
4 7 Petar Totev1
1h33:56.647s
Petar Totev1
3:06.521s
Petar Totev1
1:26.773s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
6 6 Gatis Laugalis
1h28:10.770s
Leandro Sereno
2:50.528s
Maxim Kotov
1:26.377s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
8 11 Maxim Kotov1
1h25:14.393s
Maxim Kotov1
2:49.222s
Maxim Kotov1
1:23.240s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
10 1 Gatis Laugalis1
1h25:09.451s
Gatis Laugalis1
2:46.924s
Gatis Laugalis1
1:22.733s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
12 11 Jari Aareskoski
1h24:54.761s
Martynas Molneris
2:47.063s
Jari Aareskoski
1:22.211s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
14 11 Vladimir Islentiev2
1h26:38.359s
Jari Aareskoski2
3:00.251s
Jari Aareskoski2
1:23.076s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
15 2 Joana Monteiro
1h24:19.787s
Joana Monteiro
2:44.896s
Joana Monteiro
1:22.047s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
17 12 Tomasz Wypych
1h25:05.632s
Tomasz Wypych
2:47.851s
Tomasz Wypych
1:22.934s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
19 9 Rui Fonseca
1h25:25.440s
Rui Fonseca
2:47.627s
Rui Fonseca
1:22.975s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
20 16 Toygun Senler2
1h25:11.941s
Toygun Senler2
2:48.668s
Toygun Senler2
1:23.153s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
22 14 Zdenek Hladik
1h25:15.168s
Edvinas Pranculevicius1
2:46.715s
Edvinas Pranculevicius1
1:23.430s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
24 9 Zdenek Hladik1
1h35:26.270s
Zdenek Hladik1
2:59.342s
Zdenek Hladik1
1:23.949s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
26 4 Zdenek Hladik3
1h24:42.450s
Zdenek Hladik3
2:47.244s
Zdenek Hladik3
1:22.740s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
30 7 Leandro Sereno2
1h31:12.396s
Leandro Sereno2
2:47.246s
Vsevolod Demydov
1:23.595s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
31 13 Leandro Sereno3
1h35:47.105s
Toygun Senler3
3:11.883s
Toygun Senler3
1:24.724s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
34 4 Leandro Sereno4
1h25:24.416s
Leandro Sereno4
2:47.283s
Toygun Senler4
1:23.684s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
36 17 João Monteiro
1h25:43.398s
João Monteiro
2:46.430s
Atis Praudins
1:23.488s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
40 7 Rimantas Sagatas2
1h25:19.545s
João Monteiro1
2:46.702s
João Monteiro1
1:23.018s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
42 9 João Monteiro1
1h25:12.538s
João Monteiro1
2:45.609s
João Monteiro1
1:22.717s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
48 3 Vsevolod Demydov2
1h25:03.315s
Christos Bobolis
2:47.523s
Daniel Nikolov
1:22.788s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
50 12 Roland Postle3
1h28:17.012s
Zdenek Hladik3
2:59.234s
José Abi Jaudi
1:22.746s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
53 17 Ioannis Dimitroglou1
1h32:25.786s
Christos Bobolis2
3:11.956s
Alexey Manukalov
1:22.199s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
59 15 Jukka Sireni1
1h25:02.958s
Roland Postle4
2:46.723s
Rimantas Sagatas2
1:21.240s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
63 5 Christos Bobolis4
1h26:13.239s
Miel Soeterbroek
2:59.396s
Christos Bobolis4
1:21.667s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
65 9 Ioannis Dimitroglou3
1h23:51.679s
Ioannis Dimitroglou3
2:47.688s
Ioannis Dimitroglou3
1:21.498s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
71 5 Gonzalo Alvarez
1h24:10.710s
Gonzalo Alvarez
2:46.328s
Gonzalo Alvarez
1:21.723s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
77 1 Yug Desai1
1h23:42.350s
Jasper Coosemans1
2:58.840s
Christos Bobolis4
1:21.122s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
80 8 Pablo Fernandez
1h23:59.386s
Gyuri Székely
2:45.443s
Pablo Fernandez
1:20.600s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
82 15 Julien Prado
1h23:13.452s
Jasper Coosemans1
2:44.821s
Julien Prado
1:19.692s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
88 5 Bert Huylebroeck
1h36:54.676s
Kuba Szajbel
3:13.020s
Bert Huylebroeck
1:33.916s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
91 17 Bruno Caseiro1
1h24:50.867s
George Slater1
2:45.993s
Brice Meyer
1:21.566s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката
94 3 George Slater3
1h23:42.562s
Gustavo Bellotto
2:45.711s
Kai Wen Chew
1:21.048s
Квалификациски резултати
Конечни резултати | Снимка од трката