Правила на играта
Последно освежување на податоците: Сеп 19 2023, 12:59:35


1. Преглед

Гран При Tрките Онлај е веб базирана мотоспорт менаџерска игра, каде имате контрола и влијание на вашиот тркачки тим и екипа. Потпишувате возачи, технички директори и стаф екипа. Преговарате со спонзорите, а и со останатите менаџери за да оформите екипа. Го сетирате болидот за квалификации и за трка, планирате тактика и ја снимате во насока да станите најдобар менаџер на патеката, а секако да напрадувате до врвот и да станите Шампион на Елит рангот.

1.1 Формат

Највисоко ниво на играта е Елит, под кое се наоѓаат 4 групи на Мастер класата, пратени од 16 групи на Про класа, 64 групи на Аматер класа и 256 групи на Руки класа. Сите групи прават пирамида од 5 нивоа, каде што секоја група кореспондира со истото ниво на Елит на врвот, пратени од Мастер, Про, Аматер и Руки. Кога менаџер ке се придружи на играта, влегува во најниската Руки класа и нивна задача е да се избори и да стигне до Елит класа и да го постигне највисокиот успех да стане Светски Шампион во Гран При натпреварите.

1.2 Трки

Секоја недела, во вторник и петок во 20:00 ЦЕВ (Центрано Европско Време = ГМТ+1) има симулација на играта, односно трка, која може да се гледа во живо на интернет, а исто така може и да се разговара со ривалите и менаџерите во собите за разговор.

1.3 Создавање на Менаџер

Првата задача ви е да го регистрирате вашиот акаунт. При регистрација , мора да ги внесете вашето вистинско име(мора да е вистинското име) и валидна е-маил адреса и да одберите лозинка за вашиот акаунт. Откако ке го направите тоа ке бидите сместени во Руки групата и ке бидите спремни за старт на вашата менаџерска кариера. Ако се случи вашата регистрација да помине за време на трка или за време на одморот помеѓу сезоните, тогаш ке бидите ставени на "Листата за чекање" дури не заврши трката односно паузата помеѓу сезоните. Имајте во предвид дека вашата регистрација понатаму може да е предмет на проверка во следниот и наредниот период од вашата кариера во играта .

1.4 Почетните фази

Вие ќе започнете во една од Руки групите, што е најниско ниво во играта. Ќе добиете $ 30.000.000, стандард (прилично лош) возач, и на ниво 1 болид , ако ви се придружиш пред првата трка од сезоната, во спротивно вашите пари ќе се намали во зависност од бројот на трки до крајот од сезоната. Внимателно со трошењето на овие пари, парите што ќе добиете од сега па натаму ќе биде она што ќе ги заработувате со ефикасноста на вас како менаџер и вашата екипа.

1.5 Бодовен систем

Го користиме системот на бодување од Формула 1 трките каде што менаџерите се бодуваат од 1-8 место по системот 10-8-6-5-4-3-2-1 поени по трка .

2. Припреми за трка

Пред да учествувате во трка, мора претходно да направите неколку чекори за да се осигурате дека сте спремни и да си дадете шанса дека ке имате успех .

2.1 Надградби на болидот

Овде може да потрошите некоја банка од џебот со цел да го подобрите вашиот болид. Како ке го унапредите болидот е ваша одлука. Екранот ви покажува како ви изгледа сега болидот, колку се оштетени деловите на болидот, на кое ниво се тие делови. Вие тука можете да ги преземете следните акции за сите делови:

• Да ги оставите деловите како што се.
• Да купите нов , но со пониско ниво таков дел (Оштетувањето на тој дел ке е нула)
• Да купиш нов дел со повисоко ниво (Оштетувањето на делот секако ке е нула)
• Спушти го нивото на пониско на делот (Оштетувањето е прикажано на сликата колкаво ке е уште пред да се преземе било каква акција)

Вкупните трошоци за поправките се прикажани во прозорчето на дното на екранот. Таму исто така може да ја видите и вашата моментална економска состојба.

Белешка: Еднаш откако ке кликните за упдејт на вашиот болид, не може таа акција да се врати назад, односно не може да се вратат назад деловите, со дури не заврши наредната трка која следи .

2.2 Тренинг и Квалификација

Кога сте задоволни со подготовката на вашиот автомобил за следната трка, може да продолжите на патеката. На врвот на екранот се гледаат бројот на сите кругови што треба да се одвозат, со поставките што се користат, времето на круг, а и износот на време што возачот го изгубил поради грешки.

На левата страна од екранот се покажува која трка е по ред и карактеристиките на таа трка. Таа, исто така го покажува најдобриот квалификациски круг до сега, а исто така и на најдобар круг во тек на една трка до сега.

На левата страна на екранот на дното се покажува временската прогноза за целиот викенд, ова може да биде корисно кога ќе ги избирате вашите гуми и планирањето на вашата пит стратегија за трката која следи .

Во тренингот имате 8 круга за да се обидете и да се постигне најдобар сетап кој може да го добиете на својот болид. Мора да внесете подесување за вашиот болид и изберете еден вид на гума да се извози квалификациски круг. Ако сте задоволни со сетапот на болидот, изберете "Квалификации" типот, па со одбраниот сетап ке го одвозите тој квалификациски круг.

Со секој тренинг круг вашиот возач ке ви дава фидбек како е добра стратегијата и подесувањата на болидот што сте ги поставиле. Некои возачи се подобри од другите во наоѓањето на перфектниот сетап, но ке мора да експериментирате дури не го најдете вистинскиот сетап.

Откако ке ги искористите сите тренинг кругови или сте задоволни со сетапот на болидот, одберете квалификациски круг. Одберете ги внимателно гумите што ке ги користите, бидејки тоа се гуми што ке ги користите до крајот на ГРан При викендот вклучувајки ја и трката. Сетирањето на ризикот ке се одрази на квалификацискиот круг, експериментирај за да го најдиш најдобриот сетап.

Сега треба да го завршите и Квалификацискиот круг 2, но ова е различно, овај круг како и во вистинскита Ф1 е со тоа количество на гориво со кое стартувате на трката и со горивото со кое исто така стартувате во трката. Така да секако ова време ке е многу поразлично и побавно од Квалификацискиот круг 1. Значи времето на овај круг,заедно со времето од Квалификацискиот Круг 1, го оформуваат крајното ваше време, со кое секако ја добивате позицијата на стартната рамнина од која ке стартувате на почетокот на трката. Што значи нема повеке опции за тренинг круг или повторен фидбек од вашиот возач, него само овај одлучувачки круг и следно се вози трката. Можете да ги користите вашите поставувања од претходниот квалификациски круг, со кликнување на "Земи поставувања од Квалификации 1" копче, или може да ги измените вашите поставувања и ако мислите дека имате подобри поставувања и сетап. Изберете го количеството на гориво за вашиот прв престој на патеката и изберете и одберете ризици ке возите во трката.

Може да ја проверите вашата позиција на гридот на “Стартен грид” страната.

Белешка: Секој тренинг круг ке ве чини $50.000 и секој квалфикациски круг чини $100.000.

2.3 Ризици на возачот и ниво на енергија на возачот

Секој возач има специјален атрибут кој се вика енергија на возачот. Ја дефинира кондицијата на возачот и директно е поврзана со ризикот на возачот кој можи да го вложи и направи во наредната трка. Што повисоки ке преземите во текот на трката, толку побргу се троши енергијата на возачот во текот на трката. Ако енергијата на возачот падни на 0%, вашиот возач ке ги комплетира останатите кругови од трката без ризици и во многу поспоро темпо. Зависно од скилот и нивото на возачот, ке зависи колку бргу и колку енергија ке троши во текот на трката. Од друга страна, некои патеки побаруваат доста повеке и од самиот возач. Така да, многу битно е да се кажи и да се знае дека многу малку возачи можат цела трка комплетно да ја извозат до крај со највисоки ризици! Помеѓу трките енергијата на возачот полека се обновува. Исто така многу важно е да се напомене, да се одреди периодот и времето колку време е потребно да се обнови енергијата на возачот помеѓу трките, за да може да креирате тактика за следната трка со оглед на тоа што ке знаете колку енергија ке поседува вашиот возач. Нивото на енергија за време на квалификациите и тестирањата, нема никаква врска со истите. Но возачот ке изгуби малку од својата енергија за време на квалификациските кругови.

2.4 Сетуп за трка и стратегија

Овде ја потврсувате вашата стратегија за болидот за трката. Можете исто така да го одберете сетапот или од Квалификациите Првиот дел или од Квалификациите Втор дел , односно може и сосем нова стратегија да наместите. Мора исто така да одберите со која количина на почетно гориво ке стартувате во трката. Може да сетирате исто така колку вашиот возач ке презема ризик во текот на трката, односно колку ке вози агресивно. Може да сетирате кога и во кои кругови ке сакате, ако евентуално сакате, ке ги искористите брзите кругови. Дури може да се намести и сетира, како ке реагира возачот и како ке ја стартова трката и колку ризик да преземи и на самиот старт.

Еднаш кога ке бидите задоволни со вашиот сетап за трката, потврдете ги сетирањата. Може неограничено пати да ги менувате и потврдувате сетирањата за трката , но со едно ограничување, тоа може да го правите временски до 1 час и половина, пред почетокот на трката. После тоа немате такви можност.

Запомнете дека мора да наместите колку гориво ке возите во првиот стинт, во Квалификации Втор дел , зошто после тоа , тоа почетно гориво не може да се смени . Исто така насласуваме да се внимава, со која компоненти на гума ке се стартува трката, која компонента на суви гуми, односно компонента на гуми за дожд. А и секој пат тоа мора да се провери, зошто може да се случи , на суво време да се стартува со гуми за влажно време - дожд .

2.5 Гуми

Секоја сезона ке може да направите нов договор со добавувачите на гуми : Пипирели, Јокомама, Дунилоп, Бадјир, Мишелини и Бриџрок . Менаџерите во Руки и Аматер групите можат да ги користат само пневматиците на Пипирели (најевтините добавувачи) и договорот со нив автоматски се стартува на самиот почеток на сезоната. Откако еднаш ке се потпиши договорот , истиот не може да се откажи или потпише нов, се до крајот на тековната сезона. Секој добавувач во текот на трката ви нуди по 4 компоненти достапни за таа трка : Екстра Софт (екстра меки), Софт (меки) , Медиум и Тврда компонента, а секако и една компонента која е исклучиво за дожд. Помеките компоненти се доста побрзи и постигнуваат поголеми брзини со истите, но тие пневматици поминуваат пократки далечини. Сепак тоа останува на вас која стратегија ке ја одберите за трката и кои пневматици ке ги користите.

2.6 Гориво

Сите болиди немаат иста потрошувачка, и не секој возач користи исто количество на гориво , зависно од возачкиот стил , мораш да определиш колку гориво ке искористиш во трка за најдобра стратегија возможно, земајки во предвид дека што повеке гориво имаш во болидот , за толку ке е поспор болидот во трката .

2.7 Белешки за стратегијата

• Ако врне дожд,претпоставуваме дека цела патека е водена.
• Логично е дека друга компонента на гуми ке се подобра варијанта за влажната патека, односно различните типови на гуми имаат максимални перформанси на одредени температури и временски услови.
• Некои возачи не можат да преземат високи ризици како останатите, без да направат грешки во текот на трката.
• Количината на гориво која ја наместивте за пит стопот, е количината на гориво со кое болидот ке го напушти питот и ке ја има во резервоарот.
• Во случај ако болидот има повеке отколку што си сетирал дека треба да има гориво во резервоарот, кога ке застане во пит, нема да е дотурено гориво,ниту одземено .
• Во случај ако ја комплетираше Квалификации 1 сесијата, ама не успеавте да ја завршите Квалификации 2 сесијата , секако ке може да ја возите трката , ама ке стартувате од задниот ред на стартот, со сетирањата од Квалификациите 1 и со просечно ниво на гориво од 80 литри за првиот стинт .

2.8 Последен рок за квалификации и сетуп на стратегијата за болидот за трка .

Краен рок за квалификациите и подесување на сетирањата е 1 час и 30 минути пред почетокот односно стартот на трката. Не може да правите никакви промени, ако измине тој временски рок!

2.9 Достапност на серверот и одлоќување на трката

Ако има некакви проблеми со серверите, односно некаков технички проблем, што нема да овозможи да се одржат Квалификациите до крај во предвидениот временски рок, тогаш дискреционо право е на Администраторите да ја одложат трката. Администраторите исто така ке направат евалуација на одлагањето, дали ке биде возена наредниот ден или друг период, односно ке биде скроз откажана. Сето тоа секако зависи од многу услови, кои ке бидат разгледани и така одлучено .

• квалификациите и крајниот рок за завршување на истите може да се одложи и продолжи до два часа. а со тоа и трката ке биди одложена и почетокот ке биди одлжен за два часа покасно
• трката може да е одложена за 24 часа
• трката да биди презакажана за следниот натпреварувачки термин, (вторник или петок)

3. Персонал

Пред секоја трка имате можност да потпишете нов технички директор , Возач , а одлуките за понудите се разгледуваат од 19:00 до 21:00 ЦЕВ во Понеделник и Четврток. Ке ве чини $500,000 да направите јавна понуда за возач , а таа секој може да ја види , исто така и за член на стаф екипата, се додека сте под границите за тоа ниво во кое сте моментално. Бидете внимателни со понудите, бидејки штом ја пратите понудата веднаш ви се одбиваат $500,000 и тие нема да се рефундираат , без разлика дали ке победите на аукцијата или не. А исто така не се рефундираат парите и ако ја тргните односно избришите понудата. Во тој временски рок се затвораат понудите, па најдобрата понуда секако победува, а на вас е секако да одлучите каква и колку висока понуда ке испратите, со која секако планирате дека ке победите а тоа нема да оди на штета на вашиот буџет во играта. Ако успеете во понудата, плакате половина од платата во компензација за бројот на трки за кои ке го потпишите да работи за вас . А ако имате актуелен технички директор или возач , него исто така му исплата половина од платите до крајот и истекот на неговиот договор кај вас, се разбира како обештетување поради предвремено раскинување на договор.

3.1 Возач

Вашиот возач има оценка која се вика “Вкупно
” односно вкупна оценка на неговите способности која се базира на комбинација од сите негови вештини и можности. Овие вештини се базираат на низа фактори во текот на играта. Најмногу се очигледни тие кои даваат слика како и колку вашиот возач ке може брзо да управува со неговиот болид. Но, и брзината во текот на трката не е иста во секоја прилика и ситуација,некои возачи може да се подобри во дадени услови од останатите. Возачот исто така не е само она што ке го направи во трката, некои возачи имаат вештини за кои вреди да се инвестира во нив. Се останува на вас да процените каков возач сакате и колку и какви вештини сакате да преовладуваат кај вашиот возач во текот на сезоната. Следнити лимити на возачите се вкупни лимити и граници за различните класи и групи во кои ке се натпреварувате:

• Менаџерите во Мастер класата не може да понудат договор на возач со лимит кој е повисок од 160
• Менаџерите во Про групите не може да понудат договор на возач со просек кој е над 135
• Менаџерите во Аматер групите не може да понудат договор на возач кој има повисок просек од 110
• Менаџерите во Руки групите не може да понудат договор на возач кој има просек повисок од 85

Ако во текот на сезонскиот ресет (веднаш по промоцијата/испаѓањето) возачот и тој менаџер испаднат во пониска класа на натпреварување во која лимитот за просек на возачот е многу понизок од тоа што го има , тогаш тој автоматски ке го напушти тој менаџер (без разлика кој е просекот на возачот откако ке се направи сезонскиот ресет и ке биде комплетиран). Ова истото важи и за Руки менаџерите кои нема да се промовирани во повисок ранг односно во Аматер рангот и кои имаат возачи кои се со повисок просек од 85.

Ако го оставите да истечи договорот на вашиот возач и не потпишете нов договор за продолжување пред трката тогаш нема да можете да возите квалификации и да учествувате во трката!

Како што возачот старее ке почне и да губи помлку од своите вештини и квалитети после секоја наредна трка после 35 година од нивниот живот. Колку се постари толку побргу ке ги гуват нивните вештини и скилови . На стартот на секоја сезона возачите кои имаат многу сезони на нивниот грб и имаат веке 38 години ке мораат да донесат одлука пред почетокот на сезоната дали ке се пензионираат или ке возат уште една сезона .Нивната одлука за пензионирање на крајот на сезоната ке биде прикажана на нивниот профил.

3.2 Технички директор

Техничкиот директор е важен дел од екипата. Повторно, тие сите имаат еден заеднички “вкупен” атрибут што генерално дава податок на кое ниво се истите. Нивото на Р&Д односно анализа и напредок значајно влијае на сетапот на болидот, но и сите тие податоци влијаат на различни ефекти и делови на болидот. Координацијата на Пит влијае колку време и колку брзо ке престојува болидот во пит и истовремено да е сервисиран во тоа време. Опцијата за потпишување на Технички директор се исти како и за потпишување на возач, само една разлика што техничкиот директор не може да го продолжи и обнови договорот. Ова е од фактот што тие не можат да се тренираат и секако ке е нефер спрема останатите менаџери ако ТД го врзат и го имаат за подолг период.

Техничкиот директор исто така има атрибут на години, но за разлика од возачите тие не губат ниеден скил ниту карактеристика со текот на стареење. На стартот на секоја сезона техничкиот директор со многу трки позади себе и технички директори што се постари од 70 години ке направат одлука дали ке се пензионираат на крајот од сезоната. Нивната одлука дека ке се пензионираат на крајот од сезоната ке стои и нивниот профил.

Следните лимити за техничките директори важат за различни класи:

• Менаџерите во Мастер групите не можат да нудат договори на технички директори со вкупен просек над 120
• Менаџерите во Про групите не можат да нудат договор на технички директори кои имаат просек над 90
• Менаџерите во Аматер и Руки групите не можат да нудат договори на технички директори воопшто

Ако на стартот на сезоната вкупниот ранк на техничкиот директор кај некој менаџер кој е испаднат во понизок ранг во Мастер пример или Про и има повисок лимит од директори во тој ранк тогаш автоматски го губи тој директор.Ова истото важи и за менаџерите кои се релегирани во Аматер групите без разлика на нивото и рангот на директорот.

3.3 Собирање на понуди и одлуки за продажба (маркет)

Кога имате потреба од нов возач или сакате да го замените постоечкиот , мора да направите понуда на еден од слободните возачи на пазарот. Ова исто се однесува и на техничките директори.

Може да направите до 4 понуди пред секоја стаф одлука, но имајте во предвид тоа дека секоја понуда чини најмалку $500.000 (зависно од типот на понудата) и за да ја смените понудата ке мора да ја исклучите старата, односно откажите, па да направите нова понуда што исто ке ве чини колку и за првиот пат. Не е битно до кој стаф е понудата, 3 понуди може да се направат за возачи, а 1 понуда за технички директор, или 2 понуди за возачи и 2 за технички директори. Максимални бонуси што може да ги понудите на возачите и техничките директори зависи од баланс на финансии на вашето салдо. Ако сте во негатива тогаш не може воопшто да направите понуда.

Кога правите понуда не може таксата за потпис да биде над 300% од платата на понудата. Ако успеете со понудите и кај 2 возачи , тогаш потпис ке стави возачот што има поголем приоритет кај вас, односно што е прв најгоре на листата , a другата понуда ке биде откажана.

Одлуките за возачите и за техничките директори се вршат Понеделник и Четврток еден ден пред трка, во време од 19:00часот до 21:00 , а во тоа време не може да се прават нови понуди ниту да се менуваат постоечките. За повеке детали кога ке е наредната стаф одлука , може да проверите на линкот на "Вашите понуди" .

3.4 Главна екипа и фабрика

Веднаш до возачот и веројатно техничкиот директор треба секако општ персонал и објекти. Вработените не се карактеризираат со бројот на вработени, но и нивото на вештини. Некои вештини на персоналот се променливи со одредени настани, зависно од работата што ке ја работат. Други вештини на персоналот се надградуваат со тренинг. Што подобар е вашиот персонал, повеќе плата ке мора да го плаќате. Можете да ги обучувате вработените само еднаш по трка, но обуката е ограничена од страна на нивото на вашите објекти. Просечното ниво на вашите објекти се утврдува крајниот рок за тоа колку можете да ги обучувате своите вработени. Ова исто така значи дека ако сте обучен кадар за сегашниот на максимум ниво, но се сменат нивото на објектот (намалување на нивото под одредена вредност) вашите вештини на персоналот ќе почне да се намалуваат. Персоналот е важен за различните чекори во процесот на конвертирање на тест поените во нови точки за надградба на вашиот болид како карактерни поени, но исто така и за пит-стоп и спонзор надградби.

Ќе почнете да се тркате на почеток без никакви капацитети кои се со почетна состојба нула. Колку повеке се надградуваат вашите објекти, толку повеќе ќе платите за одржување на истите по трка. Може да се надградат или спуштат ниво подолу објектите еднаш во текот на трката. Ако сакате да промените неколку објекти во исто време, треба да го направи истовремено (како ажурирање на делови за автомобили). Објектите можат да помогнат во процесот на развој и усповршување на инжинерингот, односно подобрувањето на болидот а и на сите поставки поврзани со истиот од фабриката за развој до комерцијалните аспекти. Објектите кои помагаат во процесот на развој и унапредување, или инженеринг работат заедно на сличен начин како и вештините за истражување и развој на ТД. Со текот на времето нивото на вашиот објекти ќе се влошат, а ако сакате да ги задржи на исто ниво, ќе треба да ги надградите повторно.

Следните ограничувања на нивото на објектот се применуваат за различни класи:

• Менаџери во Мастер класата не можат да купуваат фабрики над ниво 80
• Менаџер во Про групата не може да купува фабрики над ниво 60
• Менаџер во Аматер групата не може да купува фабрики над нивото 40
• Менаџер во Руки групата не може да купи фабрики над нивото 20

Ако на стартот на сезоната, менаџерот што испаднал од повисок ранг во понизок а има фабрики кои ги надминуваат границите за тој ранг, тогаш истите ке бидат продадени за пола цена.

4. Анализа, надградба,фабрики и погони и тестирање

4.1 Состојба на болидот

Вашиот болид е карактеризиран со 3 вредности: сила или моќност (С), управување (У) и забрзување (З). Патеките по кои се вози се исто така карактеризирани по истиот терк. Одделните делови на болидот го прават болидот да ги добие тие карактерни особини. Така да според тоа, некои болиди се одлични за одделни патеки кои му одговараат, а на други не се баш најдобри. Пример , ако имате јак мотор, тогаш ке добиете повеке карактерни поени за сила на вашиот болид. Има 11 различни делови на болидите и сите даваат различни особини на болидот. Ако сите делови на болидот се на исто ниво , тогаш болидот ви е балансиран (Б) . Преку тестирање на болидот , исто така се добиваат многу битни и значајни поени дополнително на вашиот болид, со тоа што тие поени се усовршуваат и добиваат директно од вашата фабрика и пит . Со различен тип на тестирање се добиваат различен тип на поени во карактерот на болидот.

4.2 Тестирање

Меѓу трките се прави тестирањето. Тоа се прави од две причини. Првата е да се научи нешто повеке за играта. Втората причина е да се развие болидот на повисоко ниво. Тестирањето ти дава тест поени. Овие поени се конвертираат во неколку чекори во карактерните поени и вредности на болидот. Тие карактерни поени се додаваат во вредностите на деловите на болидот. Така болидот ке биде доста побрз. Тестирањето исто така влијае на одредени атрибути на возачот , како и на техничкиот директор. Тестирањето може да се направи неколку пати помеѓу трките. Пример, може да се тестира , па да се поправи болидот, па повторно да се тестира. Тестирањето кошта $1.000.000 по сесија, но исто така и ги оштетува деловите на болидот. Не може да се тестира во случај само ако деловите на болидот се оштетени повеке од 90% или ако ви е негативно парично салдо.

4.3 Тест сесија

Кога тестирате може болидот да се сетира на исти наќин како и на тренингот. Исто така може да наместите кој ви е приоритет на тестирањето и на кои карактеристики сакате да се насочите. Фокусот со Тестирај ги границите на болидот - нема влијание и некоја корист за болидот, но со ова тестирање секако ке извозите најбрзи кругови на тестирањето. Со Фините подесувања, ке може да го сетирате што подобро болидот за што подобро да може да го одработите тестирањето. Тестирањето максимално може да трае до 100 кругови , односно максимално до 10 стинтови. Треба секако да одлучите по колку кругови ке ви трае секој стинт. Минимално е 5 кругови за стинт, а максимално е 50 кругови. Првиот загревачку круг и последниот секако не влегуваат во таа бројка. Ако вашите гуми не го издржат стинтот, односно ако од било кои причини болидот не го извози комплетно целиот стинт, тогаш без разлика на тоа колку кругови извози, се сметаат круговите што сте сакале да ги возите во тој стинт, без разлика дали сте ги извозиле комплетно сите.

4.4 Истражување и развој

Додека возите тест кругови, ќе добиете знаење за болидот во три области: снага, управување и забрзување. Оваа информација е прикажано во тест поени. Бројот на тест поени што ќе ги добиете зависи од фокусот на тестирање, бројот на кругови кои ке се направат, од вашиот возач, од вашите технички директор и персоналот. Она што следува е целосно автоматизиран процес кој ги претвора тест поени во карактерни поени на болидот . Подетално таа работи на овој начин. Да пробате и да добиете тест поени. Следно, ќе се тркате и по завршувањето на трката информациите и придобивките (автоматски) преминуваат во нови идеи (И & Р поени). Оваа реализација зависи од вашите технички директор, персонал и објекти. Вие не треба да имате ТД или објекти за да се биде во можност да се направи истражување и развој. После секоја трка, вашите нови идеи (И & Р поени) се претвораат во производството (инженеринг поени). Успехот на ова (автоматско) претворање зависи повторно од вашиот технички директор, персонал и објекти. Повторно, вие не мора да имате технички директор или објекти за да може да се направи надградба на инженерството. После секоја трка, инженеринг точките се (автоматски) претворени во нови детали односно дел и се подготвени да се монтираат на болидот ( карактерни поени). Успехот на оваа реализација зависи колку дополнителни карактерни поени имате веке преку тестирањето и ги имате исто така во карактерните поени на болидот. олку повеќе поени веќе имате, толку потешко ќе биде да се здобијат со нови точки, односно надградби и карактерни поени.

Важно е да се знае дека поени кои ги имате стекнато преку тестирањето во процесот, И & Р и инженеринг полека се намалуваат со текот на времето. Ако престане тестирање, вашиот дополнителни поени на болидот, ќе се намалат на 0. Се разбира, од друга страна карактерните поени на делови на болидот не се засегнати. Не постои ограничување на тоа колку дополнителни поени ќе може да се добијат преку тестирање и истражување и развој. Карактерните поени ке ги имате на болидот во текот на целата сезона, , но ќе се изгубат дел од нив на крајот на сезоната, односно на почетокот на новата сезона .

5. Финансии

Има повеке начини и методи за правење на пари во играва, ви препорачуваме да се обидете и чувате што повеке пари е возможно!

5.1 Спонзори

Спонзорите ке ви ја плакаат предвидената сума од пари на секоја трка. Ваше е да преговарате со спонзорите. Според вашите преговори и тоа колку ке успеете да договорите, толку пари и ке добивате секоја трка. Исто така должината на траењето на договорот со спонзорите, зависи од вашите преговори. Во текот на преговорите, спонзорите секако ке имаат од вас побарувања и прашања , па потрудете се да одговорите точно и без пребрзи одговори, односно неточни, тоа само ке направи спонзорот да се откаже од преговорите. Секој спонзор е претставен со неколку атрибути :

• Финансии: Претставуваат финансиската моќ на спонзорот .
• Очекувања: Тоа е атрубут кој претставува што спонзорот ке очекува од вас во текот на договорот.
• Разбирање и стрпливост: Претставува време кое спонзорот ке може да очекува резултати од вас, односно има разбирање за неуспех или промашени трки , односно некои делови на вашата стратегија за сезоната. Што поголемо разбирање има спонзорот , тогаш многу повеке има шанси тој да разбира неуспех или несрека во трки. Што помалку, тогаш спонзорот за кратко прекунува договор или напушта преговори.
• Репутација : Претставува репутација ,име и бренд на спонзорот. Што поголем спонзор, односно повисока репутација, тогаш многу малку има шанси спонзорот да ве изненади со некои невозможни барања.
• Слика : Претставува севкупна слика на компанијата и место каде се наоѓа истата на пазарот на спонзорите.
• Преговори : Ова покажува колку се еластични и колку имаат рамки и граници за преговори, односно може слободно да се преговара или се стриктни и не трпат многу преговори.

Спонзорот може да се откаже од преговори или откаже активен договор , ако има проблем во директните преговори со истите, односно има некаков проблем во однос на остварување на договорот со спонзорот. Спонзорите префрлаат пари кај вас после секоја трка, зависно од вашите резултати, може да се неадоволни или обратно. Може понекогаш да се случи и да ве изненадат !

5.2 Трошоци за трка

Секоја трка, плаќате плата на вашот возач , технички директор и екипата од фабриката и боксот. Исто така и трошоци за одржување на вашите објекти , освен се разбира трошоците за надрградба на болидот . Деталите за уплатите и трошоците може да се видат во анализите на трките и во страната за економијата.

5.3 Приход од трката

После секоја трка ке бидите наградени за вашата стартна позиција и за вашата крајна позиција на трката, со парични средства , зависно од групата и нивото на кое се натпреварувате. Што повисоко сте пласирани, тоа повеке пари ке добивате. Профитот за стартната позиција се дава и доделува по следниот редослед :

ПозEliteMasterProAmateurRookie
01.$2.500.000$2.000.000$1.500.000$1.000.000$500.000
02.$2.250.000$1.800.000$1.350.000$900.000$450.000
03.$2.000.000$1.600.000$1.200.000$800.000$400.000
04.$1.850.000$1.480.000$1.110.000$740.000$370.000
05.$1.800.000$1.440.000$1.080.000$720.000$360.000
• • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • •
36.$250.000$200.000$150.000$100.000$50.000
37.$200.000$160.000$120.000$80.000$40.000
38.$150.000$120.000$90.000$60.000$30.000
39.$100.000$80.000$60.000$40.000$20.000
40.$50.000$40.000$30.000$20.000$10.000
Приходот од трката е искалкулиран според правилото 90% од должината на патеката (објаснето подолу) и според следната табела:

ПозEliteMasterProAmateurRookie
01.$22.000.000$18.000.000$15.000.000$12.000.000$8.000.000
02.$21.620.513$17.671.795$14.710.256$11.748.718$7.800.000
03.$21.341.026$17.443.590$14.520.513$11.597.436$7.700.000
04.$21.061.538$17.215.385$14.330.769$11.446.154$7.600.000
05.$20.782.051$16.987.179$14.141.026$11.294.872$7.500.000
• • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • •
36.$12.117.949$9.912.821$8.258.974$6.605.128$4.400.000
37.$11.838.462$9.684.615$8.069.231$6.453.846$4.300.000
38.$11.558.974$9.456.410$7.879.487$6.302.564$4.200.000
39.$11.279.487$9.228.205$7.689.744$6.151.282$4.100.000
40.$11.000.000$9.000.000$7.500.000$6.000.000$4.000.000

90% од должината на трката правило: Ако не успееш да ја поминиш 90% од должината на патеката која се вози(како што е предвидено во деталите за трката), ке добиете само 50% од приходот за трката, според табелата погоре. Пример: Ако завршите на 40то место во Елит рангот и не ја помините 90% од патеката, ке земите само $5.500.000 за вашата освоена позиција . Ова правило не се однесува и не важи за Руки рангот и групите.

Исто така тука има и екстра бонус од $1.000.000 достапен за возачот што ке го направи најбрзиот круг на трката .

5.4 Конечна табела

На крајот од сезоната(после последната трка ) , првите 10 менаџери на табелата во конечниот пласман ке бидат наградени со дополнителен бонус (заради нивото во кое се натпреваруваат и пласманот ) според следната табела :

ПозEliteMasterProAmateurRookie
01.$30.000.000$24.000.000$18.000.000$12.000.000$6.000.000
02.$22.000.000$17.600.000$13.200.000$8.800.000$4.400.000
03.$18.000.000$14.400.000$10.800.000$7.200.000$3.600.000
04.$15.000.000$12.000.000$9.000.000$6.000.000$3.000.000
05.$12.000.000$9.600.000$7.200.000$4.800.000$2.400.000
06.$10.000.000$8.000.000$6.000.000$4.000.000$2.000.000
07.$8.000.000$6.400.000$4.800.000$3.200.000$1.600.000
08.$6.000.000$4.800.000$3.600.000$2.400.000$1.200.000
09.$4.000.000$3.200.000$2.400.000$1.600.000$800.000
10.$2.000.000$1.600.000$1.200.000$800.000$400.000

5.5 Негативно салдо

Има неколку фактори кои може да ве доведат до негативно салдо и баланс. Со тоа нема да можете да сторите следните работи:

• да купите нови делови за болидот
• да го тренирате возачот
• да правите било какви тестирања
• да го тренирате вашиот стаф
• да ја наградувате вашата фабрика и погони
• да го продолжувате договорот на возачот
• да давате понуди на добри возачи зависно од групата во која се натпреварувате:
• ако сте во Елит рангот не може да давате понуди на возачи кои имаат просек над 110
• ако сте во Мастер рангот не може да давате понуди на воачи со просек повисок од 100
• ако сте во Про рангот не може да давате понуди на возачи со просек повисок од 90
• ако сте во Аматер групата не може да давате понуди на возачи со просек повисок од 80
• ако сте во Руки рангот тогаш не може да давате понуди на возачи што имаат просек над 70
• да давате понуди на технички директори
• да нудите бонуси на возачите

Освен тоа, ако балансот ви е помал од $-15.000.000:

• Вашиот технички директор (ако имате таков) ке ја напушти екипата
• Вашиот возач и стаф екипата ке ја изгуби мотивацијата и ке падна таа на 0
• Вие нема да можите да направите понуда со повисока плата ,од што е минималната плата која ја бара возачот

5.6 Куп натпреварување и Куп бонус

Куп натпреварите се дополнителни натпревари паралелно со главните трки а надвор од истите во рамките на вашата група и се базирани врз основа на 17те трки кои се возат во текот на сезоната и се во 6 етапи во кои можите да освоите мал финансиски бонус. Куп натпреварите се функционираат според следната шема:

• Првите 32 менаџери во сезоната зависно од пласманот по 2та трка ке земат учество во куп натпреварите (ова се смета за прва етапа). Првичните упарувања после 2та трка ке бидат како што следи: првите 8 од пласманот во сезоната после 2та трка ке бидат извлечени како во секој нокаут систем каде останатите рандом ке бидат доделени .
• Во секоја од наредните етапи од купот се состојат од 3 трки: 1/16 (трки 3-5), 1/8 (трки 6-8), 1/4 (трки 9-11), 1/2 (трки 12-14), куп финале (трки 15-17). Да се победи во етапа мора да се победи неговиот опонент во најмалку 2 од 3 трки вклучени во етапа и тогаш ке бидат промовирани во следанта етапа на купот.
• Ако двата ривала имаат 1 победа и двата исто времено пропуштат по една трка победникот ке биде оној кој има повисок сезонски пласман на табелата.
• Ако двата менаџери пропуштат 3 трки тогаш нитуеден од нив нема да оди напред во купот. Нивниот потенцијален противник тогаш нема да има противник во наредната фаза.
• За секоја куп етапа освојувата по мал финасиски бонус. Висината на бонусот зависи од рангот во кој се натпреварувате:

Елит: $1.000.000 по трка
Мастер: $900.000 по трка
Про: $800.000 по трка
Аматер: $700.000 по трка
Руки: $600.000 по трка

6. Тимови

Екипа е група на менаџери кои одлучиле да се натпреваруваат заедно. Нивните бодови се комбинирани зависно од групите во кои се натпреваруваат, па даваат екипен скор и бодови .Или може да се приклучите на екипа која постои и се натпреварува, а може и да се креира сопствена екипа, а може дури и да се преземи неактивна екипа.

6.1 Креирање на екипа

Само менаџерите во Елите, Мастер, Про и Аматер групите може да основаат екипи. Цена на чинење за основање екипа е $5,000,000. Одбираш име на екипата и одбираш членови кои може да ти се придружат. Менаџерите може да аплицираат за да ти се придружат во екипата, а ти одбираш дали може да ти се приклчат или не. Ако ги одбиеш , тие не можат пак да аплицираат во наредните 2 недели. Ако ги прифатиш, тие ке пополнат едно местата, а имаш 9 слободни места.Мораш да имаш позитивно финансиско салдо секако за да основаш екипа .

Екипата ке продолжи да егзистира , се додека има во неа барем 1 член. Кога лидерот ке одлучи за статусот на апликантите, истите ке бидат известено преку порака во нивното поштенско сандаче. Офанзивен, насилен, односно непријатни екипни имиња , ке бидат отстранети, а и менаџерите ке бидат казнети, ако има било какво прашање во врска со имиљата, прашајте ги администраторите пред да ги внесите имињата. Одлуката на адинистраторите секако ке конечна .

6.2 Се приклучува на екипата

Ако се придружиш на екипа, тоа ке те кошта $3.000.000. Мораш да аплицираш за таа екипа, каде лидерот на екипата или ке ја прифати апликацијата или ке ја одбие . Ако ја одобри, ке го заземите следното слободно место во екипата.Можи да аплицирате максимум во 3 екипи. Не постои можност да се придружиш на екипата до крајот на Трка 17 од сезоната, ако твојот позитивен финансиски баланс не може да ги сноси трошоците за тоа.

6.3 Оставка од екипата

Член на тимот може да даде оставка и да го напушти тимот ако даде отказ од тимот, ако лидерот на тимот го исфрли заради неактивност (ова е можно само после 4 трки на неактивност во последните 17 трки). Ако членот на екипата го напушти тимот, тој/таа нема можност да се врати и нема исто така можносто да си ги поврати назад парите за пристапувањето на екипата. Ако си замине од екипата, сите членови под него, ке се качат едно место погоре во екипата, односно ке го заземат неговото место. Ако тимскиот лидер ја напушти екипата, членот во тимот кој што е на место број #2 ке биде промовиран во тимски лидер и името на екипата ке остане исто. Следно кога член на екипата ја напушти екипата од некои причини во текот на сезоната, екипата ке ги загуби бодовите кои ги заработил тој член на екипата .

6.4 Тимска заработка

На крајот од сезоната (откако промоцијата или релегацијата ке завршат ) секоја екипа ке добие по $40.000 за секоја екипа која освои поени во текот на сезоната. Парите ке бидат еднакво поделени на секој член на екипата.

Како што членовите учествуваат во трките во текот на сезоната, така и нивните тимски поени се додаваат на екипата во текот на сезоната. Различно од индивидуалниот шампионат, екипниот е со систем на бодување сосем поразличен, односно бодови освојува секој член на екипата што ке заврши било кое место од 1то до 30тото место. Формулата за остварени тимски поени е: Тимски поени = (31-Позиција во трката)/3 * ГрупнаТежина, каде ГрупнаТежина е 1 за Елит групата, , 0.8 за Мастер групата , 0.6 за Про групата , 0.4 за Аматер групите и 0.2 за Руки групите . Сите освојувања на екипата му носат бодови исто како што е прикажано на оваа табела :

ПозEliteMasterProAmateurRookie
01.10.0008.0006.0004.0002.000
02.9.6677.7335.8003.8671.933
03.9.3337.4675.6003.7331.867
04.9.0007.2005.4003.6001.800
05.8.6676.9335.2003.4671.733
• • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • •
26.1.6671.3331.0000.6670.333
27.1.3331.0670.8000.5330.267
28.1.0000.8000.6000.4000.200
29.0.6670.5330.4000.2670.133
30.0.3330.2670.2000.1330.067
Ако менаџерот одлучи да го ресетира акоунт налогот од Руки и ако освоил бодови за својата екипа, после завршетокот на сезоната ке бидат одземени сите екипни поени кои ги заработил. Понатаму, само лојалните екипни членови со повеке од (еднакво на) 3 цели сезони (51 трки) во екипата и ке добива и поентира екипни поени. Ако членот има поминато помалку време во екипата ке добиваат 25% од екипните бодови во првите 17 трки , 50% од екипните бодови во 34 трки, и 75% од екипните бодови во наредните 51 трки со екипата. Во насока да се мотивираат нови и свежи карди и членови на екипите, ова не важи за Руки и Аматер менаџерите, каде тие секогаш ке поентираат максимален број на бодови за екипата . Имајте во предвид дека екипите што имаат само еден член односно тим лидерот, нема да се сметаат за сериозни членови и сериозни екипи, па поради тоа нема да му бидат додели поени во екипниот шампионат. За да му се префрлаат поени, мора да имаат барем 2 членови на екипата кои ке учествуваат во трките, а во случај ако пак само еден од нив учествува, а другиот не, тогаш пак нема да му бидат префрлени поени, што значи минимум е и двата членови да учествуваат и возат трка.

6.5 Неактивност во екипата

Ако во некое време во текот на сезоната промашите и не извозите 4 последователни трки тогаш после секоја наредна пропуштена трка, ке бидете слезени за едно место подолу на табелата во тимот. За секоја пропуштена, по едно место. Ова се однесува и на лидерот на тимот и на сите членови, но не се однесува на групата каде што се натпреварувате. Пример ако сте на место #4 во екипата и пропуштите 6 трки , вие ке бидите автоматски ставени на место #6, како резултат на тоа менаџерот кој беше на место број #5 сега ке биде на место #4 и менаџерот кој беше на место број #6 ке биде на место број #5.

6.6 Надгласан од екипата

Во случаи кога екипниот лидер одлучил дека некој член на екипата не ги исполнува задачите , односно не ги исполнува барањата на членовите, може да се пушти одлука тој член да се стави на гласање ,односно да се исфрли од екипата. Гласот за исфрлање на тој член на екипата, лидерот ке го чини $3.000.000 за да ја започне таа постапка, а сите останати членови ниниот глас ке ги чини $1.000.000 . Најмалку може 8 членови да гласаат во гласањето, за да може истото да се усвои и реализира као успешно , а дури тогаш ке може лидерот и ке има право да го исфрли членот на екипата од кој не се задоволни . Тимското гласање има важност до две недели , односно гласот против било кој од екипата не се губи во текот на тие две недели.Што значи било кога во тие две недели може да се изгласа предложеното . Забелешка бидејки членовите на тимот кои се придружија на тимот пред помалку од 17 трки не можат да учествуваат во гласањата.

7. Крај на сезоната

После последната трка во сезоната топ 10 бонусот е награда за топ 10те менаџери во секоја група ( види во секторот 5.4 и погоре) после што влегува во мала пауза и одмор, обично пауза која трае по една недела, но некогаш може малку повеке или евентуално малку пократко да трае таа пауза. За време на паузата, сите сетирања за болидите и одлуки за екипата се одложени, но секако можете да гледате табели , ниво на болидите, финансиски податоци и слично . Во некој момент, на крајот од паузата , се стартува скриптата за крај на сезона, која ке ги преработи сите податоци и ке ги направи сите задолжителни припреми за старт на новата сезона .

7.1 Промоција/ Испаѓање

Топ 3те менаџери во секоја група (освен Елит) ке бидат промовирани во рандом назначени групи , едно ниво над нивото на кое досега биле. Последните 15 менаџери од секоја група (освен Руки ) ке бидат релегирани на ниво подолу, односно ке испаднат едно ниво подолу. Секој менаџер кој ке заврши на топ 3те позиции , но ке биде со негативен баланс, нема да добие промоција, па наместо него ке биде промовиран следниот по ранг менаџер што е после него секако позитивно финансиско салдо на крајот на сезоната (ова е лимитирано во топ 8 во Руки рангот) . Секој менаџер кој ке заврши со негативен баланс ке биде релегиран во едно ниво подолу од моменталното . Највисоко пласираниот менаџер во групата за испаѓање, кој ке биде на врвот на таа група, ке остане во таа група како резултат. Ако сте на пониско ниво на натпреварување (Про, Аматер и Руки) екстра места за промоција може да се отворат ако менаџер се пензионира, ресетира профил и се врати во Руки ранг или профилот се избрише заради неактивност во класата над вас. Осигурајте се дека не сте на тие места каде не сакате да сте промовирани во посилен ранг така што секогаш ке можите да направите проверка на "Сите промоции" страната во секое време во текот на сезоната.

Забележете дека во тој случај кога групната структура на играта оди нагоре, тогаш и различни менаџери ке бидат промовирани во различни класи и групи од играта.За да се спречи секаква забуна, проверете за сигурно во сегментот за промоција/испаѓање зоната и како кој стои во таа група.

7.2 Останати ставки

Кога ке заврши сезоната, скриптата за крај на сезоната ке си ја одработи својата работа, оштетените делови ке се вратат на нула,но ке останат на исто ниво како што биле минатата сезона (освен во Руки групата ). Секој менаџер со негативен баланс , автоматски ке му бидат продадени деловите или делови од фабриките за надградба, дури не стигнат до позитивен баланс,а ке се продаваат секако од највисокото ниво па надолу. Ако и после ова менаџерот остане во негативен баланс, тој ке добие донацијаод ГПРО ФИА, со која ке се покрие негативниот баланс, а со почетокот на наредната сезона ке започне со почетно салдо од $0. Во следниот чекор менаџерот ке биде оданочен по точка 7.3 подолу.

За менаџерите во Руки групите баланс на парите, деловите на болидот, стаф и фабриките за надградба, комплетно ке бидат сите ресетирани со рестартот на новата сезона. Единствено нешто што менаџерите можат да задржат во Руки групите после рестартот на сезоната е воачот, но ако вкупното искуство на возачот не преминува 85.

Поените од екипното учество и тимските бодови ке бидат исплатени на секој менаџер.

Акаунтите за секој менаџер во Руки рангот ке бидат ресетирани .

Сите менаџери кои се квалификуваа во сите 17 трки претходната сезона, по крајот на сезоната ке добијат бонус од $5.000.000 (вклучувајки ги менаџерите во Руки групите).

Секој менаџер кој ја започнал сезоната во Руки рангот, ке добие казна за секој поен освен над 50 поени од претходната сезона. Оваа казна не се однесува на менаџерите кои завршија во претходната сезона во Руки рангот со позитивен економски баланс.

7.3 Даноци

7.3.1 Такси за испаѓање

Менаџерите кои испаѓаат во пониска класа, ке бидат одданочени по следните процедури и ставки:

За испаѓање од Елит во Мастер, 70% од парите што ја надминуваат сумата од $50.000.000 ке бидат платени како такса.

За испаѓање од Мастер во Про , 70% од парите кои се над $40.000.000 ке бидат земени како такса.

За испаѓање од Про во Аматер, 70% од парите над $30000.000 ке бидат уплатени како такса.

Пример: Ако испадните од Елит со $100.000.000 , од Елит во Мастер, ке мора да платите 70% од $50.000.000 што е $35.000.000 во такси за испаѓање.

70% теаксите за менаџерите кои испаѓаат ке бидат аплицирани пред нормалните 25% такси (објаснето подолу ) што важи за сите менаџери кои имаат повеке од $50.000.000 после сезонскиот ресет, односно ресетот на крајот на сезоната .

7.3.2 Нормални даноци

Менаџерите ке бидат оданочени (во играта) ако имаат повеке пари од $50.000.000 со рата од 25%. За пример ако менаџер има $65.000.000 ке биде даночен на овој начин:

$65.000.000 - $50.000.000 = $15.000.000

25% од $15.000.000 е $3.750.000. Така да менаџерот е мора да плати $3.750.000 како такса на крајот на сезоната.

8. Разно

8.1 Неактивност и исклучување поради тоа

Менаџерите во Руки кои ке промашат 3 трки по ред и вкупно имаат 0 трки комплетно откако се придружија на играта, ке бидат отстранети од играта веднаш, инаку исто така ако промашат 5 трки по ред и не возат исто така ке бидат отстранети, се со цел за подобра игра и да се овозможи секако простор за нови менаџери кои ке сакаат да играат и кои се на листата на чекање. На крајот на сезоната, менаџерите во Аматер кои не ги возеле последните 6 трки, менаџерите во Про кои не ги возеле последните 9 трки, менаџерите во Мастер кои не ги возеле последните 12 трки и менаџерите во Елит кои не ги возеле последните 15 трки исто така ке бидат отстранети од играта пред почетокот на следната сезона . Во случај на потреба, ке се направи промоцијана повеке играчи од Про, Аматер или Руки групите за да се пополни секој празен простор и да се даде повеке можност да играат повеке играчи во повисок ранг.

Исто така можно е некој да побара да се пензионира на крајот на сезоната. Ова е можно ако пратите барање до еден од администраторите пред крајот на трката број 16 од тековната сезона.

8.2 Ресетирање на твојот налог

Ако си во Руки група и си направил помалку од 17 трки можеш да го ресетираш налогот, преку користење на "Account Reset" опцијата во "Account settings" страната. Во случај дека си направил повеке од 17 трки, мораш да чекаш наредната сезона да започне и кога веке сите налози се веке групирани во Руки групите или ресетирани, па да пробате пак да го ресетирате вашиот налог. Искористи го евентуално остатокот од сезоната за експериментирање и за учење, искористи го рационално времето за да научиш играта како функционира!

Ако си во Аматер , Про , Мастер или Елите ранг и сакаш налогот да ти се ресетира, исто така моќиш да го искористиш налог ресетот пред крајот на 16та трка во сезоната. Ке бидите преместени во една од Руки групите на почетокот на наредната сезона. Исто така откако ке се ресетира налоготf you are in Amateur, Pro, Master or Elite and want to have your account reset you can use the "Account ениReset" option in the "Account settings" page before the end of Race 16 of the е и моменталниот возач кој вози за вас.

8.3 Оставање на друг налог да го одржува и користи твојот налог

Можно е да оставите друг менаџер да води грижа за вашиот акаунт (дури пример сте на одмор) но само ако наведите за колкав временски период ке сте на одмор и за колку време тој менаџер ке раководи со вашиот аканунт во согласност со правилата за користењеза време на одмор. Еднаш откако ке биде тоа направено , не е повеке потребно да ги давате вашите логин детали на менаџери , кои ке водат грижа за вашиот акаунт. Менаџерот што ке се грижи за вашиот акаунт, ке може да се логира во тој период страна за замена за време на одмор се додека не заврши вашиот одмор, односно не заврши временскиот период кој сте навеле дека ке ве менува. Следете ги правилата за користење на за време на одмор ако направите било каков прекршок што не е согласно со правилата за користење на нашата страна и апликација , можед да повлечат казни и затворања на вашите акаунти.

8.4 Повеке налози

Може да имате само еден акаунт за играч, и еден играч на компјутер. Повеке акаунти не се дозволени! Ако забележиме дека играчот има повеке од еден акаунт, или повеке акаунти се логираат од еден компјутер (освен во случај опишан како во 8.3) тогаш ние го задржуваме правото да ограничиме еден или сите акаунти од понатамошно користење без никакво известување и да утврдиме понатамошна казна на играчот каде не се исклучува и бан од понатамошно тркање, со тоа да се направи Руки ресет, финансиска казна во играта, или во најекстремни случаеви да се затвори акаунтот .

9. Заедница

Заедницата е мошна битен фактор за ГПРО, ние сакаме да имаме интересна и заинтересирана заедница и затоа обезбедивме три начини за комуникација со колегите менаџери.

9.1 Форум

Секој корисник, кој е регистриран и одобрен од администраторот, му е овозможено да го користи форумот. Официјален јазик на форумот е Англиски. Сите други јазици може да се користат само на Националните форуми. Правилата за форумот се следни :

• Без нападен и насилен говор
• Без навреди кон другите менаџери
• Нема религиозни, политички или било каков останат несоодветен материјал и содржина
• Нема дискусии поврзани со илегална дистрибуција или користење на пиратски материјали
• Нема рекламирање (освен ако претходно не е одобрен од ГПРО екипата)
• Нема постирање на некои линкови од надворешни сајтови од било која содржина (вклучувајки било какви линкови или референци од вебсајтови кои се на црната листа)
• Нема отворање и постирање на детални податоци за и околу играта
• Нема постирање на приватни пораки на форумот без претходно без согласност или знаење на останати корисници (ако мислите дека пораката која сте ја примиле е од насилна и непригодна веднаш мора да пријавите кај било кој од ГПРО екипата директно)
• Постирање нови постови на погрешни форуми
• Одлуката на модераторите е последна

9.2 Соба за разговор

Официјален јазик во чат собите е Англиски. Ниеден друг јазик не смее да се користи дури се наоѓате во јавните соби за чат. Строго е забрането да се персонифицира некоја особа директно во јавните соби за чат, посебно ГПРО челнови. Условите за користење на чат собите се исти како тие за форумите.

9.3 Приватни пораки (Пошта )

Може да пракате приватни порака, на сите менаџери, модератори или администратори преки маил сандачето. Правилата до кои мора да се држите и придржувате кога го користите маил сандачето се следните :

• Нема офанзивен речник и јазик
• Нема навреди кон останатите менаџери
• Нема реклами од било кој вид

Ако некој го злоупотреби сандачето на некаков начин, вашиот пристап ке ви биде ограничен .

Правила на играта
Последно освежување на податоците: Сеп 19 2023, 12:59:35